Дишането на чист въздух е лукс, който малко хора по света могат да си позволят. Седем милиона души умират всяка година преждевременно от мръсния въздух. Данните бяха представени в Женева на първата конференция на Световната здравна организация, посветена на здравето и качеството на въздуха.

Дишането, най-основната човешка нужда е сериозно застрашена. Това обяви в началото на срещата на Световната здравна организация ръководителят на Програмата на ООН за околната среда Ерик Сулхейм. Наличието на химикали и фини прахови частици са основната опасност, която витае във въздуха, напомнят и новите доклади за качеството на въздуха.

Тедрос Гебрейсус, ген.-директор на СЗО: По света девет от всеки десет души дишат въздух, който е замърсен от автомобилния трафик, индустрията, земеделието и изгарянето на отпадъци.
България е на първо място в ЕС по скъсяване на живота заради лошия въздух

България е на първо място в ЕС по скъсяване на живота заради лошия въздух

България е на първо място в ЕС по скъсяване на живота заради лошото качество на въздух, който дишаме. Това се казва в специален доклад на Европейската...

Замърсеният въздух на открито и на закрито годишно причинява смъртта на около 600 000 деца, поразени от остри дихателни инфекции, сигнализира Световната здравна организация. Отчетено е, че Азия, където промишлеността и градовете бързо се разрастват, е засегната в по-голяма степен от проблема.

Мерките срещу черната статистика са колкото наложителни, толкова и скъпи. Предлага се повишаване на екологичните стандарти за автомобилите, електроцентралите и заводите, както и намаляване на изгарянето на отпадъци и предотвратяване на горските пожари. Само за Азия стойността на мерките се оценява на 300 до 600 милиарда долара годишно. Тези средства, обаче, ще спасят живота на много хора, а ще увеличат и работните места, селскостопанското производство и икономическия растеж.

​Всяка година мръсният въздух убива 7 милиона души по света

​Всяка година мръсният въздух убива 7 милиона души по света

България е една от страните в Европейския съюз с най-мръсен въздух, оповести Световната здравна организация. В света заради замърсен въздух всяка годи...