НОВИНИ

СЗО: Около 500 сирийски пациенти са проявили симптоми на отравяне с химикали

Около 500 души в Сирия са получили медицинска помощ, след като са проявили признаци и симптоми, сходни с тези, които се получават при контакт с токсични химикали. Това съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), дни след предполагаемата химическа атака в град Дума, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
16:31, 11.04.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света
сзо около 500 сирийски пациенти проявили симптоми отравяне химикали

"По-конкретно са установени признаци на силно възпаление на лигавици, респираторни проблеми и смущения в централната нервна система на засегнатите", заяви СЗО.

Агенцията на ООН каза, че има съобщения за над 70 души, които са загинали, докато са се криели в мазета. Смъртта на 43 от тях е "свързана със симптоми, сходни с тези, които се получават при контакт с токсични химикали". СЗО цитира информация, получена от местни здравни организации, с които партнира.

Хуманитарните агенции на ООН нямат достъп до по-голямата част от територията на Източна Гута, където се намира град Дума. СЗО казва, че е обучила над 800 сирийски здравни работници да разпознават симптомите и да оказват помощ на пациенти, пострадали от химически оръжия. Тя е раздала миналата година в обсадения град антидоти срещу нервнопаралитични вещества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак по маршрута Видин-София се повреди до спирка Пролет
Влак по маршрута Видин-София се повреди до спирка Пролет
Воислав Шешел е осъден на 10 години, но няма да лежи
Воислав Шешел е осъден на 10 години, но няма да лежи