НОВИНИ

СЗО призова трансмазнините да бъдат премахнати от храните

Световната здравна организация представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
21:34, 14.05.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още
сзо призова трансмазнините бъдат премахнати храните

Употребата на трансмазнини, характерни за готовите печива и преработени храни, води до над 500 000 смъртни случая всяка година, по информация на СЗО. „Това е кризисно равнище и е най-сериозният фронт, на който да се борим“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Изкуствените трансмазнини се получават, когато към растително масло бъде добавен водород, за да го вплътни, както е при производството на маргарина. Според здравните експерти индустриалните трансмазнини могат да бъдат заменени с масло от канола или с други продукти. Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните продукти.

;

Трансмазнини или хидрогенирани мазнини се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни, заради по-голямата им трайност. Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях - с 28%.

Световната здравна организация препоръчва трансмазните да не превишават 1% от дневния хранителен прием.

„Трансмазнините са вреден компонент, който може да бъде премахнат лесно и без големи разходи“, заяви Франческо Бранка, ръководител на дирекция „Хранене за здраве и развитие“ към СЗО.

Премахването на трансмазнините може да бъде постигнато до 5 години, тъй като процесът вече е в ход, убедени са от Световната здравна организация. Дания е елиминирала тези мазнини преди 15 години. САЩ и други 40 държави взимат сериозни мерки за премахването им.
СЗО настоява средно развитите и по-слабо развитите икономики да се включат в битката, добави още Бранка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново задържаха танцьорката от Пловдив, блъснала 10 коли в пияно състояние
Отново задържаха танцьорката от Пловдив, блъснала 10 коли в пияно състояние
Традиционни ястия с биопродукти за срещата на върха Западни Балкани - ЕС
Традиционни ястия с биопродукти за срещата на върха Западни Балкани - ЕС