Продължава Световният икономически форум в Давос. Световната здравна организация отправи апел към гостите за подпомагане на борбата за превенция на бъдещи епидемии.

Световната здравна организация търси помощ от 500 милиона щатски долара, предназначени за финансирането на проучвания и тестове на три ключови ваксини.

Коалицията по превенция на епидемии идентифицира три заболявания, които могат да представляват опасност - Мерс, познат още като коронавирус на близкоизточния респираторен синдром, треската Ласа, причиняваща фатални кръвоизливи и хенипавирус, който е смъртоносен както за хора, така и за животни.

Ако получи нужното финансиране, Световната здравна организация прогнозира поне по две експериментални ваксини за всяка болест в рамките на пет години. Проучванията вече разполагат с близо 500 милиона от индивидуални правителства, но средствата не са достатъчни за достигане на поставената цел.

Световният икономически форум продължава и днес с генералните секретари на ООН и НАТО, Антониу Гутериш и Йенс Столтенберг, както и британският министър-председател, Тереза Мей.

© БТА