Заради новия вирус, който тръгна от Китай, кризисният отдел на Световната здравна организация се събра на извънредна среща. Коронавирусът вече взе шест жертви. Властите в Пекин потвърдиха, че заразата се предава бързо от човек на човек. Заразените са около 300 и вече не само в Китай.

Ухан е китайският град, откъдето тръгна вирусът. Маските там са задължителни. На гарите и летището е въведен термоконтрол. Следи се телесната температура и на пътниците, които напускат града с автомобили.

Предполага се, че епицентърът на заразата е рибният пазар в Ухан. Засега не е ясен точния източник. На пазара освен риби, се предлагат и всякакви животни - от котки до влечуги.

Жон Наншан, експерт към правителството на Китай: Двама от пациентите не са били в Ухан, но техни роднини са пътували до града. Това, което можем да потвърдим, е че има случаи, при които вирусът се предава от човек на човек.

Симпотомите: кашлица, треска, затруднено дишане.

Тарик Ясаревич, говорител на Световната здравна организация: Заболяването може да протече леко, тежко, а за някои пациенти може да е фатално.

Според китайските здравни власти заразата може да бъде овладяна. Светът обаче очаква преценката на Световната здравна организация.

Заразата се разпространява, докато Китай се готви да посрещне Лунната нова година. Пикът на пътуванията ще бъде в петък. Очаква се над 400 милиона китайци да потеглят в различни дестинации за празниците.

Вирусът вече излезе от границите на Китай. Заразени има в Япония, Южна Корея и Тайланд. Непотвърдени случаи има във Филипините и Австралия. Като превантивна мярка много азиатски държави въведоха термоконтрол на летищата си.

Жертвите на новия коронавирус в Китай вече са 6

Жертвите на новия коронавирус в Китай вече са 6

Заради новия вирус, който тръгна от Китай, кризисният отдел на Световната здравна организация се събра на извънредна среща. Коронавирусът вече взе 6 ж...