НОВИНИ

Т. Дончев: При 300 лв. пенсия, държавата няма да има ресурс за други политики

В студиото на "Още от деня" Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че преговорите никак не са леки и по думите му, технологията на компромиса е трудна понякога. "Чисто аритметично се предполага, че по-големи компромиси трябва да прави по-малкия, но в преговорите не сме следвали тази формула", каза Дончев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 12.04.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Не мога да изчисля, кой е направил по-големи компромиси, каза Дончев. Освен това, разговорът за пенсиите не е бил единственият. Имало е много теми, особено през последните ден и половина като, че ли по-голямо внимание се е отделяло на детайлния преглед на програмните намерения във всички ресори. Когато има добра воля и партньорски подход се намира начин, уточни Томислав Дончев.

Относно увеличението на доходите, той каза, че въпросът е какво може да си позволи икономиката и най-вече бюджета.

Томислав Дончев - ГЕРБ: Преди държавата да даде някакви пари, тя трябва да ги вземе от някъде. И всъщност когато говорим за публични финанси, разговорът е не какво дава държавата, а от кого взема. И голямото притеснение, ако се следва линията на първоначалното предложение на колегите Обединени патриоти при 300 лв. минимална пенсия това означава държавата почти да няма ресурс да провежда каквито и да било други политики. Безспорно пенсиите са ниски, в същото време пенсионният ни модел такъв какъвто съществува в момента е особено устойчив.

Близо 50% от пенсиите не се плащат от НОИ, а са базирани на държавна субсидия от бюджета, от акцизи, от данъци и т. н., което не е много добра практика, допълни Томислав Дончев. Според него, трябва да се мисли и за социалните нужди на пенсионерите, но трябва да се провеждат и политики по модернизация и развитие на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалстарт на делото за питбулите
Фалстарт на делото за питбулите
Първи дарения на храна, освободена от ДДС
Първи дарения на храна, освободена от ДДС