НОВИНИ

Т. Петкова: АЕЦ „Белене“ ще увеличи енергийната сигурност в целия регион

Реализацията на АЕЦ „Белене“ ще увеличи енергийната сигурност не само в България, но и в целия регион. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от енергийното ведомство. Министър Петкова откри международната конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“ в гр. Варна.

петкова аец белене увеличи енергийната сигурност целия регион
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 05.06.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Това е добра възможност да се реши важният въпрос, свързан с прехода към нисковъглеродна енергетика – трайна тенденция в целия Европейски съюз, каза още Петкова. На традиционното събитие се обсъждат ролята и бъдещето на ядрената енергетика във връзка с безопасната и надеждна експлоатация на ядрени съоръжения, както и постигането на целите на нисковъглеродна икономика.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ядрената енергетика е ключов отрасъл на българската икономика, от стратегическо значение за енергийната сигурност на страната и на целия регион.

Пред участниците във форума Петкова припомни напредъка по процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ и изрази надежда, че тя може да приключи успешно в съответствие с определените от Народното събрание параметри. Поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“ е публикувана на 22 май 2019 г., в Официален вестник на ЕС.

Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата е 90 дни, а срокът за приключване на процедурата е 12 месеца. Петкова поясни, че поканите за участие до потенциални инвеститори вече са изпратени.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Уверена съм, че България ще продължи успешното развитие на ядрената енергетика като гарант за националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

Развитието на ядрената енергетика е един от най-важните приоритети на правителството в енергийната сфера, изтъкна Петкова и припомни свършеното до момента за изпълнението на този приоритет: удължаването на живота на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ и изпълнението на мерките за шести блок.

По думите на енергийния министър, правителството ще продължи да полага усилия за развитие на ядрената енергетика, защото тя осигурява енергийна сигурност, чиста и беземисионна енергия на достъпни цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалната пенсия се увеличава до 132 лв от 1 юли
Социалната пенсия се увеличава до 132 лв от 1 юли
Дойче банк е конфискувала 20 тона злато на Венецуела
Дойче банк е конфискувала 20 тона злато на Венецуела