Енергийният министър Теменужка Петкова беше изслушана в парламента за новата процедура за търсене на инвеститор за атомната централа в Белене. Какви са аргументите на правителството за реализация на проекта - министър Петкова коментира темата в студиото на предаването "Още от деня".

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ние, българските граждани сме собственици на два нови руски реактора, ние сме ги платили на 6.12.2016 г. на база решение на Арбитражен съд по дело, което България загуби.

Българската държава ще участва в този проект, разбира се, след приключване на всички процедури и когато видим обвързващите оферти на инвеститорите, каза още Петкова.

Министърът допълни, че анализите показват категорично, че след 2030 г. ще има необходимост от нови базови мощности, които не генерират емисии и не замърсяват въздуха, защото това са тенденциите. Нашите въглищни централи обаче остават основна базова мощност за българската енергетика, категорична е Петкова.

На въпрос дали има опасност заради земетръсна зона на територията на централата, което е един от основните аргументи срещу проекта АЕЦ "Белене", Петкова се аргументира с изводите от доклад на Международната атомна агенция (МАЕ) след направени стрес тестове и проучвания.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Проектът, както и оборудването, отговарят на най-високите изисквания на МАЕ, реакторите са определени от поколение 3+.

Петкова обясни, че през 2007 г. срокът за нотификация като нов проект на АЕЦ "Белене" е отнел времето от 23 февруари до 7 декември. Така че, има ясни срокове, които са определени в европейския регламент, допълни министърът.

Три компании са с предварителен интерес към АЕЦ "Белене"

Три компании са с предварителен интерес към АЕЦ "Белене"

Три компании досега са потвърдили предварителния си интерес към изграждането на АЕЦ "Белене". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която...

Криза с електроснабдяването няма. Има състояния, в които определени мощности излизат от системата и тогава се активира т.нар. студен резерв, обясни Петкова по повод активирането на мощностите на ТЕЦ Варна.

Министърът коментира и притесненията на българския бизнес относно повишаването цената на тока на свободния енергиен пазар.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Имаме много добър диалог с българския бизнес. Направихме среща с участието на председателя на КЕВР, на БЕХ, на всички дружества от държавната енергетика, за да изясним генезиса на причината цената на електроенергия на свободния пазар да достигне тези нива. КЕВР прави проверка и се надяваме скоро да има яснота по отношение на цената.
Работодателите с отворено писмо до премиера заради скок на тока за бизнеса

Работодателите с отворено писмо до премиера заради скок на тока за бизнеса

Спешни мерки срещу драстичното поскъпване на тока за бизнеса на свободния пазар поискаха работодатели в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Търг...

Петкова заяви още, че официално писмо от "Газпром" за преминаването на "Южен поток" през България няма, но има официално прессъобщение по темата.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Българското правителство е постъпило много далновидно в ситуацията с актуализацията на нашата енергийна стратегия. Сега ни предстои да си напишем домашното и тогава да реализираме целите си. Още малко търпение.

Вижте целия разговор с Теменужка Петкова във видеото!

Теменужка Петкова: Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България

Теменужка Петкова: Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България

Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Народното събрание.