НОВИНИ

Таен агент разкрил групата за фалшива валута

Специализираният съд остави в ареста четиримата задържани за производство на фалшива валута в подземието на хотел в Слънчев бряг. В съдебната зала стана ясно, че групата е разкрита при сделка, в която е участвал агент под прикритие. При спецакцията на прокуратурата бяха намерени близо 13 млн. в евро и долари, укрити в тайници на различни места в страната.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:24, 23.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В съдебната зала стана ясно, че оборудването на печатницата за фалшиви пари започнало в началото на годината. В края на юли от САЩ била доставена машина за топъл печат. Тя била поръчана по интернет от един от обвиняемите Петър Манев, койт работил като барман в пловдивски фитнес клуб. Пред съда Манев заяви, че направил услуга на друг от задържаните Иван Тодоров, с когото се познавал от 18 години. Бил помолен за помогне, защото знаел английски и имал регистрация в сайт за онлайн търговия.

Адвокат Валери Стоичков: Нормална пратка. Машина, която може да слага печати върху химикалки и запалки.

Групата разполагала с професионален печатар, който бил задържан в Пловдив. Жилището му било превърнато в депо за съхранение на готова "продукция", разследващите открили и хартия за производство на парите.

Разследващите влизат в следите на фалшификаторите след като агент по прикритие успява да купи четири пъти от фалшивите банкноти. Според разследването групата опитала да навлезе на черния пазар през септември. Собственикът на хотела в Слънчев бряг заедно с организатора на групата са задържани в печатницата.

Евгения Деянова, наблюдаващ прокурор по делото: Предстои повдигане на други обвинения. Предстои привличането на още обвиняеми лица.

Разследването продължава, а експертиза на фалшивите пари ще се направи в Европол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БМВ изтегля 1,6 милиона коли заради опасен дефект
БМВ изтегля 1,6 милиона коли заради опасен дефект
Ръст в употребата на дрога кристали, която взел Северин преди да убие Виктория
Ръст в употребата на дрога "кристали", която взел Северин преди да убие Виктория