Дипломатът Стефан Тафров спечели вътрешния вот за кандидат - евродепутати на партия "Да, България". Във вота, който за първи път се проведе електронно чрез специално приложение за мобилни телефони, са участвали близо 6 000 души. Тафров и класираните след него ще участват в общата листа на обединението "Демократична България" за Евроизборите на 26 май.

Стефан Тафров печели убедително гласуването с 63 700 точки. След него се нареждат Мария Спирова, Алина Добрева, Велизар Шаламанов, Емил Георгиев.

Като "изключителен работяга" определиха Тафров от " Да, България ".

Стефан Тафров: Аз съм бил дълги години посланик на България, бил съм в чужбина и когато човек стои зад една табелка "България" е много важно в един момент от живота си да разбере дали това някакси се е забелязало, тези усилия, които е правил да работи за страната си. Е, оказва се, сега, покрай тези избори, че доста хора са ги забелязали и са го изразили с гласа си.

Колкото до общата листа на "Демократична България", очаква се каква ще е съдбата на преференциалния вот, за да започне реденето й. Критерий за мястото в нея ще е приносът на кандидата.

От "Да, България" призоваха да не се търси интрига за кого ще е първото място - за Светослав Малинов или за Стефан Тафров.