НОВИНИ

Такса от 3 лв. за извинителна бележка ще искат и лекарите в Кюстендил

Такса от 3 лв. за извинителна медицинска бележка ще искат и лекарите в Кюстендил. Изборът за това решение обаче ще прави всеки лекар по своя преценка, казаха от лекарския съюз в града. Мярката е въведена с цел пресичане на порочната практика за представяне на фалшиви бележки от ученици, които бягат от час.

bnt avatar logo
от ​Ангелина Дочева
17:37, 17.10.2017
6493
Чете се за: 00:55 мин.
Още
такса извинителна бележка искат лекарите кюстендил

Вземането на такса за медицинска бележка е напълно законно, каза председателя на Съюза на общопрактикуващите лекари в Кюстендил. Според него, документът се описва по нов начин, с повече данни. Там ще фигурират номерът на амбулаторния лист, уникалният индентификационен номер на лекаря и други данни.

д-р Румен Алексов - председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в Кюстендил: Това е една дейност , която се извършва от нас като лечебни заведения и като лекари, за която на нас не ни се заплаща, нито от страна на здравната каса ,нито от страна на самите потребители, така че в такава ситуация всяко едно лечебно заведение би могло да постави такава такса за този вид услуга.

Родители в Кюстендил обаче, са против да плащат за издаване на медицинска бележка.

Милена Сергелова: Аз съм за безплатно здравеопазване за децата. Не трябва да се плаща нищо, тъй като родителите плащат достатъчно големи осигуровки.

В поликлиниката в града джипитата все още не са поставили официална обява пред кабинетите си за такса „бележка". Д-р Русимова е взела решение да не взима пари, защото много от пациентите ѝ имат финансови затруднения. Според нея, много ученици си взимат бележка, за да си извинят отсъствията за бягство от час.

д-р Елена Русимова - общопрактикуващ лекар: Ние влизаме в ролята на изпълнител на инструкциите на просветното министерство, защото ние пишем медицински бележки за здраво дете и издаваме нереални документи. На този етап ние сме принудени да го правим, което абсолютно не е редно.

Други лекари пък, които не пожелаха да застанат пред нашата камера, смятат че взимането на пари за медицинска бележка е добра мярка, защото това ще спре злоупотребите с издаването на фалшиви бележки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират временно преминаването в двете посоки по Дунав мост Видин - Калафат
Спират временно преминаването в двете посоки по Дунав мост Видин - Калафат
Спецакция на прокуратурата и МВР и срещу трафика на хора
Спецакция на прокуратурата и МВР и срещу трафика на хора