НОВИНИ

Таксиджии от Ловеч протестираха срещу по-висок патентен данък

Таксиметрови шофьори в Ловеч излязоха на протест заради намерението на общината да въведе от догодина данък от 720 лева за таксиметров автомобил. Шествието от около сто таксита премина по централните улици на Ловеч, но не се стигна до блокиране на движението.

bnt avatar logo
от Дарина Цветкова
19:35, 07.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според протестиращите шофьори, този данък ще е един от най-високите за таксиметров превоз в страната.

Георги Стайков, таксиметров шофьор: Да се направи някаква статистика да се види – големи градове, като Пловдив, като Плевен, там е доста по-малко. Тук за нашия град мисля, че едно 350 лева бих казал, че това ще е нормалният патентен данък, но не.
Борислав Иванов, таксиметров шофьор: В София – 800 лв., Ловеч – 720. То туй е направо очевидно. В Плевен е 500 лв., а ние сме четири пъти по-малко от Плевен. Ние няма да спрем да стачкуваме, докато не се намали. Тоя данък е непоносим.

Кметът на Ловеч заяви, че внася предложението на основание промените в Наредбата за местните данъци и такси. Тя е категорична, че общината е създала много добри условия за работа на таксиметровите фирми.

Корнелия Маринова - кмет на Ловеч: Един от големите проблеми, който те винаги са изтъквали, е недобрата пътна инфраструктура. Ето това е възможност с приходите от данъка, който те плащат, ние да инвестираме в подобряване на пътната инфраструктура. Надявам се да преценят всички тези обстоятелства и в един коректен тон да можем да направим така, че да намерим разумния размер. Всичко е въпрос на дискусия в момента и намирането на най-разумното и целесъобразно решение.

Окончателно размерът на данъка ще бъде определен от Общинския съвет в края на този месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Газовият хъб Балкан може да съществува и без руски газ
Томислав Дончев: Газовият хъб "Балкан" може да съществува и без руски газ
Античният театър е най-голямата забележителност на Пловдив
Античният театър е най-голямата забележителност на Пловдив