Таксиметровите шофьори в Благоевград настояват за по-високи цени от догодина. От бранша се оплакват, че тарифите за превоз не са променяни през последните 10-12 години и ако не се увеличат, доста фирми ще фалират. Предстоящото увеличение ще бъде с около 10 стотинки за изминат километър.

Благоевград

Таксиметровите услуги в Благоевград са едни от най-евтините в страната. Дневната тарифа е 65 стотинки за изминат пробег, а нощната – 75.

Кръстьо Иванов, таксиметров шофьор: Всичко се увеличи, данъците се увеличиха, патента се увеличи така че е напълно нормално да се увеличат тарифите.

Разстоянията в града не са големи и клиентите плащат средно около 2.50, а до по-отдалечените квартали близо 5 лева.

Кръстьо Иванов, таксиметров шофьор: Просто возим тука трима човека, показва 2.40 лв, колкото на автобуса. Ние не сме автобус, имаме си достатъчно данъци.

Таксиметрови шофьори разказаха, че работата намалява през последните години, има дори месеци, в които трудно заработват една минимална заплата.

Благой Стоименов, таксиметров шофьор: Седим тука по 1-2 часа и да нямаме по един курс да направим.

По думите на превозвачите голям проблем е и липсата на достатъчно стоянки за таксиметровите коли. В града има близо 500 таксита и три пъти по-малко места на пиаците.

Страхил Петров, таксиметров шофьор: Няма нито една пиаца направена специално за такси. Където намерят стълб слагат знака. Тоалетни няма никъде и се чудим какво да правим.

Искането за увеличение на таксиметровите услуги в Благоевград е внесено до Общинския съвет в града и ще бъде разгледано следващия месец.