НОВИНИ

Танева: Водят се разговори с големите вериги за българско производство

Инициирала съм разговори с големите вериги по въпроса с българското производство, каза в "Денят започва" земеделският министър Десислава Танева.

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 10.10.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Тя подчерта, че ако не се стигне до консенсус, ще се наложи да се помисли за регулатор.

Десислава Танева, земеделски министър: Инициирала съм комуникация с веригите, за да се справим с липсата на българска земеделска продукция в тях, като съм посочила, че все пак и искането на потребителите трябва да се удовлетвори, две от веригите са върнали предложения. Ако нямаме договорки, ще трябва да се помисли за регулация.

Танева открои, че основните проблеми на земеделците с големите вериги са свързани с обема на производството.

Десислава Танева, земеделски министър: Един от проблемните аспекти е, че много от производителите няма как да стигнато до тези вериги, понеже нямат възможност да осигурят изискваните обеми с еднакво и постоянно качество за зареждане на всички търговски обекти от съответната верига.

Друг проблем са ниските изкупни цени и високите за потребителя, коментира земеделският министър.

Темата е проблем не само у нас, този въпрос е повдигнат на европейско ниво, допълни Танева.

Десислава Танева, земеделски министър: Много страни членки се обявиха за създаване на нова регулация по отношение на разпределение на дохода на крайния продукт, т.е. този, който плаща потребителят, по веригата от производителя до крайната доставка, за да може производителят на конкретната храна да получава по-висока стойност от този краен доход.

Според земеделския министър това няма как да стане при свободния начин на функциониране на икономиката. Регулацията от друга страна трябва да е на европейско ниво, за да функционира, смята Десислава Танева.

Десислава Танева, земеделски министър: Този проблем много слабо влияе там, където има висока степен на организация на земеделските производители. Нашите производители узряват, че трябва да се сдружават, в старите страни членки има 80 % сдружаване на някои браншове. Вторият инструмент за скъсяване на веригите доставки е изграждането на фермерски пазари особено в по-големите областни градове.

Земеделският министър напомни и че от утре започва прием на документи от Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на животновъди за минимална държавна помощ. Сумата е от 6 до 25 лева за животно. Максималният брой на подпомагане е до 200 животни. Заявления ще се приемат до 21 октомври. Тя е оптимист и през следващата година разпределението на европейските и бюджетните средства да се отразят положително върху българското производство.

Вижте целия разговор във видеото долу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затворен е участък от АМ Хемус заради катастрофа
Затворен е участък от АМ "Хемус" заради катастрофа
Родната къща на Екзарх Стефан става музей
Родната къща на Екзарх Стефан става музей