Любители на народните танци от Пловдив събират средства за закупуване на ехограф, с който да се изследват заболявания при новородените. Танцьорите от клуб "Чанове" са убедени, че точно любовта към българския фолклор ще запали повече хора да участват в благотворителни каузи като тази. Повече вижте в рубриката "Търси доброто".

Пловдив

Пловдивските танцьори решили да подкрепят малките пациенти, след като техни колеги от Русе помогнали на болно дете, а хореографи от Бургас закупили кувьоз.

Борислав Герговски – хореограф в клуб "Чанове": "Ние като хореографи и преподаватели на български народни танци смятаме, че запазваме автентичното, запазваме българщината, но смятаме да го предадем и на децата и децата са нашето бъдеще. Искаме да им предадем всичко и какво по-хубаво от това едно средство под каквато и да е форма да отива за децата ни."

Сега танцьорите в Пловдив събират средства за ехограф, който е нужен за неонатологията на болница "Пловдив". Апаратът струва 17 000 лева. Старият е на повече от 15 години е крйно е амортизиран. Новата техника ще бъде в помощ на новородени и недоносени деца. Годишно през отделението преминават около 250 деца.

Д-р Диана Аргирова – началник на Отделение по неонатология - УМБАЛ "Пловдив": "Много ще бъде полезен за така наречената трансфотанелна ехография, с която всъщност се установяват проблеми с мозъците на най-вече недоносените деца, тъй като там е по-голям процентът на тези увреждания, мозъчни кръвоизливи, известната на обществото хидроцефалия."

За съжаление дарителите са малко – предимно българи в чужбина и бизнесмени, казва доктор Аргирова. Обикновеният човек все по-рядко се включва в подобни каузи. Затова танцьорите искат да покажат, че всеки би бил полезен, макар и с малко средства.

Вижте повече за кампанията Търси Доброто