НОВИНИ

Променят движението в София заради строежа на метрото

Заради строежа на третия лъч на метрото, кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски" трудно пропуска целия трафик. От края на март ще се затвори целият булевард от "Васил Левски" до бул. "Витоша". Какви други промени се очакват в организацията на движението в София?

Александър Марков
от Александър Марков
17:23, 08.02.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

С тапи и задръствания започна седмицата в центъра на София. Оказва се, че заради строежа на третия лъч на метрото, кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски" трудно пропуска целия трафик.

;

От Столичната община редовно подават информация за организацията на движение на интернет-страницата си. За промените на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски", гражданите бяха уведомени отдавна.

От Общината предупредиха, че от края на март ще стане още по-горещо, защото ще се затвори за движение целият булевард от Васил Левски до бул. "Витоша". Ще се въведе временна организация, като движението под тунела при НДК ще стане двупосочно.

Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта - Столична община - "Останалата част от трафика, който се генерира на кръстовището на Петте кьошета, се предвижда да бъде изведен през трамвайния тунел, по който се движи в момента трамвай номер 6, на кръстовището на "Фритьоф Нансен", "Евлоги Георгиев" и "Черни връх". Не се предвижда спиране или промяна на трамвайното трасе по линия номер 6, по цялото му протежение, с изключение на последните три спирки, които са от страната на район Лозенец.", каза Любомир Христов, заместник - кмет по транспорта.


;

Оказва се, че със закриването на част от местата за платено паркиране, живеещите тук се страхуват, че няма да има къде да паркират. При положение, че те са си закупили вече годишен талон от 150 лева за синя зона, им се струва нечестно да останат без места.

;

От Центъра за градска мобилност тепърва ще правят анализ какво решение да се измисли. Към момента цифрите показват, че 50% от колите в района стоят целодневно по местата, а другите 50% явно хората ползват, за да ходят с тях да работата си. Един от вариантите е да им се разерши да паркират в друга подзона.

Румяна Милова, Център за градска мобилност - Съвсем скоро ще излезем с предложение. Това е един от вариантите. Да се разреши евентуално паркиране в съседна подзона. Домуващите имат право да паркират в каре от улици, в цяла подзона, а не само на съответната улица, в която живеят. Ако гражданинът живее на Партриарх Евтимий, то това не означава, че той има право само там да паркира. Има право да паркира в цялата подзона.
;

Така или иначе, организацията за движение тук ще важи до август следващата година. От Общината и ЦГМ напомнят, че хората могат да получат информация за всякакви промени в движението.


Още за промените в организацията на движението в София може да разберете от прякото включване на Александър Марков в "По света и у нас" в 18 часа.

;

През целия ден движението е изключително натоварено. Трафикът много трудно се източва по Патриарха към НДК заради стеснението на движението там. Отделно от това на самото кръстовище има и строителни машини, които допълнително затрудняват придвижването.

Живеещи в района пък се оплакаха, че паркоместата също стават кът, след като голяма част от синята зона беше затворена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при нападение на инкасо автомобил в Средец
Мъж загина при нападение на инкасо автомобил в Средец
Има механизми, по които правителството може да спре блокадата на границата
Има механизми, по които правителството може да спре блокадата на границата