НОВИНИ

Тасос обяви извънредно положение

Близо 300 пожарникари, доброволци и войници се борят с голям горски пожар на остров Тасос, който унищожи къщи и доведе до евакуацията на едно село, предаде АП. На острова е обявено извънредно положение.

bnt avatar logo
от БТА
18:06, 11.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
тасос обяви извънредно положение

Според противопожарната служба гората е пламнала от светкавици от силната буря, която връхлетя острова късно в петък. Екипите на терен са подпомагани днес от 15 самолета и хеликоптера, които изливат вода от въздуха. Един пожарникар е пострадал в борбата с огъня, съобщава АП. По данни на противопожарната служба най-малко осем къщи са пострадали в централното планинско село Казавити. Два манастира са евакуирани.

Във връзка с пожарите в Северна Гърция Генералното консулство на Република България в Солун съобщи, че до момента няма пострадали и бедстващи български граждани в засегнатите територии, съобщиха от министерството на външните работи. Основните пътища са проходими към момента.

Поради гъстия дим на много места в засегнатите райони и в планинските части е затруднено придвижването. Затворено обаче е движението през района на Теологос, което прави прехода на север по този път невъзможен. Желателно е да се използват крайбрежните пътища за напускане на остров Тасос. Фериботите се движат нормално. Желаещите могат да напуснат острова през пристанищата.

От министерството на външните работи съобщиха, че локален пожар е възникнал на Света гора, в близост до Хилендарския манастир, както и в района на Кумица. Ситуацията там обаче е под контрол. Агенция Танюг предаде, че 36 пожарникари с 14 коли и 44 доброволци се опитват да потушат пожара недалеч от Хилендарския манастир. Ангажирани са и два хеликоптера. Огънят е предизвикан от удар на мълния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Хелзинки продължават протестите на противници и привърженици на бежанците
В Хелзинки продължават протестите на противници и привърженици на бежанците
Царица на лютеницата в Куртово Конаре
Царица на лютеницата в Куртово Конаре