НОВИНИ

Журналистката Ваксберг за присъдата на Младич: По-добре късно, отколкото никога

Присъдата идва 25 години след първото престъпление на Ратко Младич и 22 след последното. Това е огромна дистанция във времето, каза журналистката Татяна Ваксберг, която следи процеса от самото начало. Доживотен затвор. Това е присъдата на генерал Ратко Младич - командващия сръбските сили по време на войната в Босна в края на миналия век.

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 22.11.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света
Татяна Ваксберг, журналист: Но хората в Босна показват ясно, че по-добре такова закъсняло правосъдие, отколкото никакво. Радко Младич беше осъден за една брутална политическа авантюра, в която въвлече народа на Босна и Сърбия. Той решава в босненските домове на мюсюлмани да бъдат настанени сърби. Идеята е в Източна Босна да заживеят само сърби и един ден този район да се присъедини към Република Сърбия, тогава оглавявана от Слободан Милошевич. Депортираните по този начин мюсюлмани са или убиван, или пращан в концентрационни лагери или депортирани в други краища на Босна.

Вижте във видеото целия коментар на Татяна Ваксберг.


През 2011 г. при ареста на Младич - Татяна Ваксберг снима документалния филм "Младич: От Сребреница до Хага". БНТ ще го повтори идващата сряда на 29 ноември в рубриката "В кадър" .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пешеходните пътеки - сигурни или опасни?
Пешеходните пътеки - сигурни или опасни?
АПИ: 55 км са най-опасните пътища в България
АПИ: 55 км са най-опасните пътища в България