От 1 юли догодина таванът на всички пенсии у нас, независимо кога са отпуснати, се увеличава на 1200 лв. За това са се споразумели синдикатите и правителството след среща при премиера днес. Новината съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му промените в пенсионната формула и всички несъвършенства в нея не дават основание за отпадане на тавана на пенсиите от догодина, както беше предвидено по закон. На срещата в Министерския съвет е договорено още за предстоящия отоплителен сезон да има увеличение с 50% на парите за енергийно бедните у нас, за което са необходими около 40 млн. лева.

Правителството и синдикатите се разбраха таванът на вече отпуснатите пенсии да се увеличи от сегашните 910 лв. на 1200 лв. от 1 юли догодина.

Така 41 000 души у нас от средата на 2019 г. ще получат увеличение на пенсиите си до реалния им размер. Остават 21 000 души, чиито пенсии ще бъдат ограничени от тавана.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Говорим за едно сериозно придвижване нагоре. Така възстановяваме тази справедливост и даваме стимул на по-високодоходните групи да правят реални вноски, защото виждат, че пенсията им зависи реално от това, което са внасяли.
От догодина пенсиите ще се изчисляват по нова формула

От догодина пенсиите ще се изчисляват по нова формула

Отпада възможността хората да взимат годините си с най-високи доходи, а като осигурителен стаж ще се смятат получените заплати след 1 януари 2000 г. Ц...

Според финансовия министър Владислав Горанов, промените в пенсионната формула и всички несъвършенства в нея не дават основание лесно да падне таванът на пенсиите. Според него това ще стане по естествен начин, когато пенсиите се изчисляват на базата на целия осигурителен живот на съответния гражданин.

Владислав Горанов - министър на финансите: Увеличението на тавана до 1200 лева ще реши 90% от проблема с ограничаване на размера на пенсиите, но няма да допусне неоснователно получаване на незаработени пенсии, които са изчислени на база на натрупаните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората.
Бисер Петков: Не може да се говори за ощетяване при отпадане тавана на пенсиите

Бисер Петков: Не може да се говори за ощетяване при отпадане тавана на пенсиите

Ще падне ли таванът за пенсиите - този въпрос коментира в студиото на "Още от деня" социалният министър Бисер Петков. По думите му, още през 2015 г.,...

Правителството и синдикатите се договориха и бюджетът за социални помощи за отопление през предстоящия отоплителен сезон да се увеличи с 40 млн. лв. Агенцията за социално подпомагане тепърва ще прави разчети дали да се увеличи само размерът на помощта или да се включат повече хора в нея. Срокът за кандидатстване изтича в края на октомври, но Горанов увери, че дори заповедите да се забавят, финансовата помощ се дължи от момента, в който започне отоплителният сезон.

На днешната среща отново беше коментирано, че 10-процентното увеличение на бюджетните заплати догодина не трябва да става на калпак и да няма уравнивиловка. Затова увеличението ще има твърда част, която компенсира инфлацията и гъвкава част, която ще отчита индивидуалния принос на всеки служител.