НОВИНИ

С избора на Таяни ЕНП поема ръководството на най-висшите институции на ЕС

Антонио Таяни от Европейската народна партия е новият председател на Европейския парламент. Италианецът беше избран късно снощи измежду 6-има кандидати след четири поредни гласувания. Накрая той се състезаваше само със своя сънародник - председателя на групата на социалистите в парламента Джани Питела. Таяни беше избран с 351 гласа срещу 282 за Питела. След този труден избор Европейската народна партия поема ръководството и на трите най-висши институции на ЕС за следващите две години и половина. Жан-Клод Юнкер е председател на Европейската комисия, Доналд Туск - председател на Европейския съвет, а Таяни на Европейския парламент.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:41, 18.01.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

В началото на изборния ден Алиансът на либералите и демократите в Европа обяви, че оттогеля своя кандидат Ги Верхофстат и подкрепя Таяни. Тази нова, както те самите се нарекоха, проевропейска коалиция, обаче не успя да събере абсолютното мнозинство от 50 процента плюс един глас и Таяни беше избран едва след подкрепата на групата на европейките консерватори и реформатори. В отговор социалистите потърсиха подкрепата на зелените и обединената левица.

Новият председател на Европейския парламент Антонио Таяни е роден в Рим. Завършил е право, но дълги години е работил като парламентарен журналист. През 1994 година става член на партията Напред Италия и говорител на Силвио Берлускони. След като влиза в европейската политика е бил два пъти комисар - на транспорта и промишлеността в комисията Барозу и зам.-председател на парламента.

Европейският съюз се намира в бурни води. След две кризи с еврото дойдоха кризите с бежанците и със сигурността. Европейските граждани очакват от нас да отговорим на това, това каза в първите минути след избирането си Таяни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия и Хърватия се борят с ледовете по Дунав
Сърбия и Хърватия се борят с ледовете по Дунав
Отпуснаха 10 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите в затворите
Отпуснаха 10 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите в затворите