Британското правителство е готово да изплати 40 млрд. паунда (45,18 млрд. евро) на Европейския съюз по поети финансови задължения при излизането си от състава му, пише днес вестник "Таймс", цитиран от ТАСС. Вестникът прави този извод от програмната реч за Брекзита, която премиерката на Обединеното кралство Тереза Мей произнесе във Флоренция.

Изданието цитира два източника в Брюксел и отбелязва, че тази сума се състои от два компонента. Единият от тях са потвърдените от Мей във Флоренция задължения на Лондон да направи вноските си в ЕС до приключването на сегашния бюджетен период, разчетен до 2020 г. Става дума за разходи в размер на 20 млрд. паунда.

Вторият компонент в примерно същия размер са други задължения на Великобритания, които според вестника ще бъдат обсъдени отделно, като плащанията по тях могат да бъдат разсрочени за много години.

При това не се потвърждава официално никаква сума за "откуп за Брекзита", както го кръстиха местните медии на Острова. Тази седмица вестник "Файненшъл таймс" писа, че британското правителство е готово да се съгласи да изплати 20 млрд. евро (17 млрд. паунда), а още по-рано същото издание съобщи, че претенциите на Брюксел са много по-големи - за около 100 млрд. евро (88 млрд. паунда).

Преговорите между Лондон и Брюксел за условията за "развода" започнаха на 19 юли т.г. и трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще имат половин година за ратификация на постигнатите договорености в националните парламенти. Четвъртият кръг от преговорите е насрочен за 25 септември, припомня ТАСС.