НОВИНИ

Тайна рецепта на хиляди години за най-обичания пай в Рим

В една история от сърцето на Рим ще Ви разкажем за място, на което от 300 години едно еврейско семейство приготвя уникален на вкус десерт с маслено тесто, вишни и други съставки. Тайна рецепта, която през годините много хора желаят да научат. Репортерът ни Благой Цицелков и оператора Миглена Гайдарова също направиха опит за това. Дали успяха - вижте...

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
07:53, 29.05.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Това обаче не е история само за един невероятно вкусен сладкиш, чиито аромат се носи из уличките на еврейския квартал, а за традиции и тайни предавани през поколения. С много усмивки и старание успяваме да склоним една от петте дами със сини престилки да ни разкаже повече за десерта и семейството, което пази рецептата.

Сара Лиментани - БНТ: Buongiorno! Каква е историята на това място?
- Казвам се Сара. Ще говоря на италиански. Нашият магазин се казва boccione (бочоне), и съществува на това място от 300 години, държан от същата фамилия. Предлагаме традиционни римско-еврейски сладки. Това е така наречената еврейска пица, много античен десерт. Предлагаме бисквити с канела, бисквити от маслено тесто и mostaccioli duri (мостачоли с мед и бадеми), поднасят се на всички празници, на сватби, при бар мицвах, при обрязване, благославя се десерта и се смята, че носи късмет.
;

Петте дами в сини ризи, нямат време да разказват отново и отново на всеки клиент какви точно са съставките на техните специалитети. За да се избегнат дългите отговори при въпрос те просто ти посочват с пръст купчина сушени плодове с думите "Има захаросани плодове, ок?". Незнайно как печелим доверието на дамите с престилките и ни позволяват да не надникнем в кухнята. Видно тестото се подготвя ден по-рано, а при повторното замесване се добавя стабилно количество масло.

Сара Лиментани - БНТ: Защо италианците идват тук? - Не само италианци, от цял свят идват. Италианци, японци, американци, евреи, от цял свят.
- Каква е вашата тайна? -Тайната? Тук! (в главата )
- Можете ли да ни дадете рецептата? - Не! Само в главата ми! Тайна е! Само в семейството. Семейство Лиментани. От 300 години в Рим.

300 години по-късно фурната предлага един и същи асортимент. Всичката предлагана храна, обаче е приготвена в съответствие с еврейските диетични закони. А въпросната "пица beridde" е сладкиш със захаросани плодове, бадеми, кедрови ядки, стафиди и много масло. Рецептата обаче остава толкова тайна, че дори съпрузите на тези дами не я знаят... Предава се от жена на жена в семейството. Благодарение на тази семейна ценност до нас днес стига вкуса на древна кухня свързана с религиозния живот на еврейската общност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят отново тунел Витиня на АМ Хемус за ремонт до петък
Затварят отново тунел "Витиня" на АМ "Хемус" за ремонт до петък
Проф. Кантарджиев: Единични случаи от морбили се очакват това лято
Проф. Кантарджиев: Единични случаи от морбили се очакват това лято