НОВИНИ

Тайна валута на Варшавския договор

Варшавският договор е имал свръхсекретен проект за въвеждане на обща валута в случай на война между социалистическия лагер в Европа и Запада. Тайните банкноти са били открити наскоро в централната банка на Полша. Те е трябвало да бъдат разпространени в евентуално окупирани от армиите на социалистическия лагер страни като Дания например. Проектът беше оповестен в седмицата , когато се навършиха 48 години от нахлуването на войски на източния блок в Чехословакия за потушаване на така наречената Пражка пролет.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:37, 28.08.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
тайна валута варшавския договор

Това са образци на банкнотите, които военният съюз на бившите социалистически страни в Европа е трябвало да въведе в случай на ликвидиране на полския монетен двор и при евентуално окупиране на западни държави. Втората хипотеза подлежи на задълбочени проучвания, уточнава шефът на трезора Пьотр Войчиховски. Според него, Полша трябвало да окупира Дания, холандия и северна германия. Тайният проект е с кодово име Е 17.

Банкнотите са били издадени от 71 до 73 година. Те са скрити в трезора на полската централна банка и засекретени до 2015 .

Сега се показват за първи път публично. Банкнотите са от серията " Градовете на Полша ".Купюрите са от 1 до 2000 злоти. Матриците е можело да бъдат изпечатани отвсякъде.

Колекцията ще бъде показана и на голяма изложба догодина. Варшавският договор или Организацията на Варшавския договор е основан през 1955 та като противопоставяне на НАТО .В нeя влизат Съветският съюз и социалистическите страни от Централна и Източна Европа без Югославия. Разпада се през 91 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От специалните ни пратеници: Италия се възстановява след земетресението
От специалните ни пратеници: Италия се възстановява след земетресението
Наводнения в Анкара
Наводнения в Анкара