НОВИНИ

Тайни и мистерии през погледа на египетския Индиана Джоунс

Най-известният египотолог в света - д-р Захи Хауас, додйде у нас по повод установяването на 90 години от дипломатическите отношения на Египет с България. В София той изнесе лекция, на която разказа за новите открития около смъртта на Тутанкамон, търсенето на гробницата на Клеопатра и Марк Антоний. Избра и една камера за да разкаже за себе си и куп други тайни и открития. Тази на БНТ.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
07:43, 10.02.2016
Чете се за: 02:49 мин.
Още

Знае всичко за Египет. Или поне така твърди. Със сигурност е най-популярният египтолог. Колоритен учен и бивш министър на археологическото наследство на Египет. На запад известен, заради предаванията си по Би Би Си, Си Ен Ен и "Дискавъри". Верен екскурзовод на звездите, ръководител на редица важни проекти като реставрацията на Сфинкса, първият ДНК анализ на царските мумии и издирването на гробницата на Клеопатра.

БНТ: Сравняват Ви с Индиана Джоунс. Казватe, че сте оригинала. Кое ви води в това дълго пътешествие в миналото?

д-р Захи Хауас - египтолог: Знаете ли никога не съм си мислил, че ще бъда археолог, защото когато бях млад исках да стана адвокат. Когато се записах във факултета по право бях едва на 15 години. Купих книгите, започнах да чета и намразих правото. Върнах книгите обратно и се преместих във факулетта по изкуства. Казаха ми, че има нов отдел по археология. Не знаех какво правят, останах там 4 години, но не ми хареса. След като завърших бях на 19 и половина. Намерих си правителствена работа в Египет. Ако си глупав - вземи я, ако си умен-вземи я. Не харесвах хората в отдела по Антики. Всички се мразеха. Аз си казах, няма да взема участие в това и напуснах. Не можех да реша какво да правя, не си намирах работа. Тогава се върнах към археологията. Бях много нещастен и недоволен. Наказаха ме и ме изпратиха да правя разкопки. Бях толкова нещастен да напусна Кайро и да отида в пустинята. Но по време на разкопките работниците намериха гробница. Те ме помолиха да отида и да работя с тях. По средата на гробницата имаше статуя. Тя беше на Афродита, богинята на любовта и красотата. Започнах да чистя статуята и си казах, намерих своята любов - археология. Когато пътувам до Америка и срещна млади хора, те ни приемат, като известни хора, които могат да им разкажат за успеха. Аз им казвам, да обичаш нещо не е достатъчно, но ако влагаш цялата си страст, тогава правиш нещо голямо. Аз давам моята страст на археологията.

БНТ: На крачка сте да разкрие гробницата на Клеопатра и Марк Антоний. Как?

д-р Захи Хауас - египтолог: Работим там от 6 години. Открихме много важни статуи от Клеопатра, натъкнахме се на шахти и под тях открихме папирус с едно важно описание. Използваме звуков радар, руски радар, който се спуска на 16 метра под земята. Надяаме се, че този радар може да ни отведе до гробницата на Клеопарта и Марк Антоний. Това ще бъде най-важното откритие в световен мащаб.

БНТ: Днес много се страхуват да посещават Египет. Опасно ли е там?

д-р Захи Хауас - египтолог: Искам да споделя, не само защото съм египтянин, но съм мъж, който си стои зад думата. Пътувам из целия свят, за да кажа на хората, че Египет е безопасно място. Тръгвам утре от България, пристигам в Кайро и отивам в университета. Ще водя лекция. 1200 американци ще присъстват. Египет е най-безопасното място в света. Поощрявам българите да посетят Египет.

БНТ: България и Египет са сравнително близко разположени една до друга страни. Има ли някоя любопитна връзка между нас, която сте открили?

д-р Захи Хауас - египтолог: Срещнах се със страхотен човек - министъра на културата. Трябва да се гордеете, че имате министър, който е човек на изкуството. Говорихме за това, че вашата древна култура е подобна на нашата. Имате подобни религиозни идеи, като египтияните. Също така имате долината на царете, като нас. Посетих разкопките, мога да кажа, че това дава живот на града. България има страхотна култура и аз се радвам, че мога да я опозная.

БНТ: А бихте ли се включил в разкопките?

д-р Захи Хауас - египтолог: Да, казах на министъра на културата, че ще бъда щастлив, ако мога да дойда и да взема участие.
;

БНТ: Кой е построил пирамидите? Извънземни или египтяни?

д-р Захи Хауас - египтолог: Пирамидите нямат нищо общо с извънземните. Нашата култура не е дошла от космоса. Тя не е загубена цивилизация. Нашата култура е създадена от египтяните и ние като археолози сме правили експедиции и знаем.

БНТ: В Лувъра лесно можеш да видиш ценностите на Египет и не само там. Къде е границата между рекламата и запазването на ценностите?

д-р Захи Хауас - египтолог: През последните 3 века от Египет са откраднати повече от 6000 артефакта. Аз ги върнах обратно. Бях много ядосан от факта, че музеите изкупуват ценностите, дори Лувъра. Спрях експедицията им в Сахара и казах да върнат всичко обратно. Много сме щастливи, че успяхме да върнем повечето от артефактите, обратно в Египет. В същото време сме много тъжни, когато гледаме паметниците в Сирия, Ирак и Либия. Те са в опасност, заради терористичните атаки. Надявам се света да може да спре случващото се. Днес помолих министъра на културата, този страхотен човек, да помоли Европейският съюз да направи нещо за спасяването им.

БНТ: Какво предстои да изследвате сега в Египет?

д-р Захи Хауас - египтолог: Искаме да открием мумията на Нефертити, също така продължаваме с разкопките за намирането на гробницата на Клеопарта и Марк Антоний.

Сега той отново се отправя към Египет - макар и отдаден на миналото е притеснен за бъдещето. Търси решение срещу ударите и унищоженията на "Ислямска държава" в Либия, Сирия и Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Байкова: За да преборим грипа, трябва да забравим за сладкото и алкохола
Проф. Байкова: За да преборим грипа, трябва да забравим за сладкото и алкохола
​Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу Алексей Петров
​Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу Алексей Петров