Тайните, скрити в археологическия комплекс Перперикон, продължават да се разкриват една по една. С напредването на проучванията учените са все по-категорични, че древното светилище на Дионис се намира именно там. От години между археолозите се води задочен спор за местоположението на сакралното място - описано от старогръцкия историк Херодот.

Дворецът светилище е сред най-ценните находки в древнотракийския Перперикон. Уникален по рода си комплекс от зали, храмове и гробници на хиляди години, съхранили истории за пиршества, древни ритуали и гадания. Следите от палените преди повече от 3000 години огньове още личат.

Проф. Николай Овчаров: Върху олтара, каменния олтар, в случая ние имаме вече 10 такива олтара, е изливано вино първо, свещеното вино естествено, след което е пален огън и по височината на огъня се е гадаело дали нещо ще се случи, или няма да се случи.

Освен залата с олтара и тронната сграда на тракийския дворец - друго интересно находище е и така наречения Средновековен квартал, по който в момента археолозите активно работят.

Проф. Николай Овчаров: Находките, които показваме, са главно кръстове, бронзови кръстове, напрестолни, нагръдни. Две гривни, бронзови гривни.

Откритията за Перперикон и отдавна търсеното светилище на Дионис, ще бъдат публикувани в научна книга, която трябва да излезе до края на годината.