НОВИНИ

Тайните на траките

Най-големите имена в областта на тракологията - учени от цял свят, представиха последните си наблюдения и интерпретации за миналото на траките. Казанлък е домакин на 13-я международен конгрес по тракология, който от 72-ра година за трети път е в България. Конгресът на учените е съпътсван с много други интересни прояви и изложби за широката публика.Една от тях е изложбата на тракийско сребро, за което казват че разказва повече за древна Тракия отколкото златото. Репортаж на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:32, 04.09.2017
6553
Чете се за: 02:30 мин.
Новини от миналото

Историята на Древна Тракия е в техните ръце. Близо 200 учени от различни държави с невероятна прецизност се опитват да разшифроват знаците, които са ни оставили траките.

проф. Петър Делев - стара история, СУ "Св. Климент Охридски" - Изворните данни са много сложни, те са малко, те не позволяват пълноценна и подробна реконструкция на тракийската история, така че всяко ново откритие дава някакъв нов аспект и подрежда мозайката на по нов начин.

Въпреки многобройните открития на археологията, траките продължават да са една голяма загадка за учените, затова надеждата им сега е в новите мултидисциплинарни методи за изследване

доц. д-р Христо Попов - зам. директор на НАИМ, София - Значи ние нямаме кой знае колко информация за живота на обикновените хора, а и за самата аристокрация, ежедневието как е изглеждала. За икономиката на тези и за това какво им е давал така икономически потенциал да бъдат толкова успешни.

Организаторите са решени тази година да разбият някои клишета от представите за траките. Защото не златото, а среброто говори повече за тях. За разлика от елините, например, те са пиели виното си в сребро.

проф. Тотко Стоянов - стара история, СУ "Св. Климент Охридски" - То охлажда по естествена начин виното - червеното придобива много по-бързо една приятна температура и вкус.
Пиели са пиели са и бира са пиели бира е измислена много отдавна обаче качественото червено вино е нещо различно

Също така сребърните, а не златните накити носят повече автентична информация.

проф. Милена Тонкова - Тракийските ателиета торевтични ювелирни се изявяват именно чрез среброто. И техните изделия досега ни с тракийското изкуство с техните вярвания представи вкусове всъщност откриваме в сребърните накити

Гривните и огърлиците тук разказват за царството на трибалите, за предпочитанията на траките по струма и Северозападна България, въпреки неяснотите - мъжки или женски са накитите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японската принцеса Мако се омъжва за простосмъртен и губи кралския си статут
Японската принцеса Мако се омъжва за простосмъртен и губи кралския си статут
Онлайн система следи колко от децата не ходят на училище
Онлайн система следи колко от децата не ходят на училище