НОВИНИ

Тайните навици на потребителите в мрежата вече са лесни за разкриване

За това предупредиха двама германски изследователи. Според тях данните, които обикновено се събират с цел пазарни проучвания, трябва да бъдат защитени.

bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 06.08.2017
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Германските специалисти са успели да разкрият информация за разследване на кибер престъпление и какви наркотици предпочита местен политик. Научният дует се сдобил с информация за интернет навиците на повече от 3 милиона души - какво и кога търсят, кои са любимите им сайтове и онлайн занимания. Масивът се събира от компании за кликстрийм. Понятието означава запис на части от екрана, върху които натиска потребителят, докато се намира в мрежата или използва софтуерно приложение. Анализът на учените показал, че 95% от информацията, която те получили идва от 10 популярни допълнения към браузъри.

Данните се събира с цел маркетинг анализи и по-прецизно таргетиране на реклами. Би трябвало всякакви параметри, които биха могли да доведат до разкриването на самоличността на потребителя, да бъдат премахвани. Специалистите от Германия обаче доказали, че данните не само не се премахват, а и е изключително лесно да бъдат свързани с търсенията и покупките на конкретни хора. Деанонимизирането на потребителя се улеснява още повече, защото кликстрийм данните съдържат линкове към персонални профили в административните страници на социалните мрежи, което директно разкрива самоличността.

Реално ние виждаме интимните онлайн портрети на милиони, казва германското дуо, и това е огромна заплаха, смятат те. В много случаи навиците за браузване не показват нищо незаконно, но става много лесно публични личности да влязат в режим за обяснение и оправдание за посещението на определен сайт, или пък да станат обект на изнудване заради свой навик. Ето защо германските изследователи са убедени, че трябва да се търси начин тези масиви да бъдат или ограничени или с много добра защита. Базите данни, с които е направено проучването, вече са изтрити, уточняват те.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристически маршрути за всеки са разработени в Добрич
Туристически маршрути за всеки са разработени в Добрич
Разкопки доказват живот на 7000 години в плевенското село Рибен
Разкопки доказват живот на 7000 години в плевенското село Рибен