НОВИНИ

Тайванци се вдъхновиха от "жълтите жилетки" и протестират срещу високите данъци

Хиляди тайванци се вдъхновиха от френското протестно движение на "жълтите жилетки" и излязоха на протест за трети път за една седмица, за да поискат намаляване на данъците и справедливо разглеждане на данъчните съдебни спорове, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
11:45, 27.12.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
тайванци вдъхновиха жълтите жилетки протестират високите данъци

Протестиращите носеха жълти жилетки и плакати, на които пишеше, че данъчната политика на Тайван е незаконна. Протестът се състоя пред министерството на финансите в Тайпе. Протестиращите се възмущаваха, че заплатите в Тайван са много по-ниски от тези в Китай или Хонконг и разказваха, че заради непосилните данъци много малки компании фалират.

Протестите се организират от група на активисти, наречена Лига за данъчни и правни реформи. Протестиращите се надяват, че демонстрациите им, които протичат мирно, ще накарат властите да смекчат позициите си по някой въпроси, както се случи във Франция, където френският президент обяви някои отстъпки пред протестиращите.

Някои от тайванските протестиращи разказваха, че са получавали сгрешено известие за данъци, а други пък известие за много по-големи данъци, отколкото би трябвало да им бъдат наложени. Оспорването в съда пък излизало прекалено скъпо.

Средната месечна заплата в Тайван е 1364 долара, а минималната ще се увеличи от 1 януари на 750 долара. Според анализаторски компании Тайван се нарежда по размер на данъците на 33 място от 135 анализирани страни и области. Тайванците, които получават под 78 000 долара на година, плащат около 20 процента от тях за данъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив пред църква в Атина
Взрив пред църква в Атина
Дачич: През 2019 г. въпросът за Косово продължава, но в по-различен формат
Дачич: През 2019 г. въпросът за Косово продължава, но в по-различен формат