Тази година няма да бъде присъдена Нобелова награда за литература. Решението беше взето заради сексуалния скандал, който връхлетя Шведската академия, която връчва приза.

Липса на обществено доверие - това е причината Шведската академия да вземе решението тази година да не бъде присъдена Нобелова награда за литература. Догодина ще бъдат връчени два приза едновременно за 2018 и 2019 година.

Скандалът се разрази заради Жан-Клод Арно - фотограф, роден във Франция. Той е водеща фигура в културните среди на Швеция и съпруг на поетесата Катарина Фростенсон, която е член на Академията. 18 жени повдигнаха обвинения срещу Жан-Клод Арно в сексуални посегателства.

Впоследствие осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.

Сара Даниус (12.04.2018 г.): Скандалът вече повлия на Нобеловите награди тежко и това е голям проблем.

Предишният път, когато не е била връчена Нобелова награда за литература е било по време на Втората световна война - през 1943-та година.

© снимки: БТА
Промени в устава на академията, която присъжда Нобеловата награда за литература

Промени в устава на академията, която присъжда Нобеловата награда за литература

Кралят на Швеция Карл XVI Густав е променил устава на Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, позволявайки на членовете ѝ...