На днешния ден преди 30 години се провежда Пленумът на БКП, който взима решение за сваляне на Тодор Живков от поста първи държавен ръководител. На негово място е избран Петър Младенов. За България това е моментът, в който страната излиза от годините на социализма и навлиза в периода на демократично управление. Дали знаем всичко за 10 ноември? Един от отговорите може да видите в документалния филм "Секретните доклади на Сол Полански", който БНТ ще излъчи утре в рубриката "В кадър" веднага след централната емисия.

1989 година. От началото на мандата на американския посланик Сол Полански са изминали две години. За този период той е изградил своя мрежа от информатори в средите на БКП, наясно е и с надигащото се гражданско недоволство. Полански и изпраща тази информация в свои секретни доклади до Държавния департамент:

Въпреки, че външно България остава същата както през 88-ма, има много индикации, че "спящият човек" от Източна Европа започва да се раздвижва.

Кои са хората от властта, контактували с американския посланик? Каква информация получава той от тях? Москва или Вашингтон играят решаващата роля при свалянето на режима на Живков? Алексения Димитрова проучва 24 секретни доклада на Полански, изпратени от София.

Алексения Димитрова, журналист: Това са първите, първите доклади на Полански в които се говори ,че има някакво напрежение в България, че назрява някакво напрежение в България.

Защо американският посланик е изненадан от решенията на пленума на 9-ти ноември? И как той си осигурява нужната информация - гледайте във филма "Секретните доклади на Сол Полански"