НОВИНИ

Тази седмица парламентът избира председателя на новия антикорупционен орган

Очаква се тази седмица парламентът да избере председателя на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това стана ясно след изслушването на двамата кандидати за поста в ресорната комисия в НС. Те са предложения от ГЕРБ и Обединени патриоти Пламен Георгиев - шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, и предложения от БСП - Николай Николов - председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:25, 06.03.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Мандатът на новата мега антикорупционна структура ще бъде 6 години, като така законодателят смята, че ще гарантира нейната независимост. Да бъдат независими гарантираха и двамата кандидати за поста, като посочиха като аргумент за това досегашната си работа.

;

Кандидатът на управляващите Пламен Георгиев е бил следовател, прокурор и зам. -министър на правосъдието.

Получил е наградата „Джовани Фалконе“ - за принос в борбата с престъпността. Преминал е и обучение във ФБР за борба с корупцията.

Пламен Георгиев - кандидат за председател на Антикорупционната комисия: Далеч съм от мисълта, че борбата с корупцията ще бъде лесна - това е една сложна задача, но мисля, че със своята дейност в КОНПИ доказах, че когато има желание и воля резултати могат да се постигнат - само за миналата година сме отнели 28 млн. лв. с окончателно влезли в сила решения.
;

Предложеният от БСП Николай Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност. Автор е на над 40 научни публикации и близо 15 години е работил в областта на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

д-р Николай Николов - кандидат за председател на антикорупционната комисия: За мен най-важното в борбата с корупцията е създаване на среда. Среда обществена, превантивна, институционална - среда, която да формира в обществото абсолютна неприемливост към това отрицателно явление, среда, която в крайна сметка да свива и ограничава възможностите за корупция.

И двамата кандидати заявиха, че приемат номинацията си шеф на антикорупционния орган като предизвикателство и кауза. И двамата залагат най - много на превенцията на корупцията, като се започне от законодателството.

Кой от двамата ще бъде избран ще реши народното събрание с мнозинство от присъстващите в деня на избора депутати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 40% от безработните в Благоевград са над 50-годишна възраст
Близо 40% от безработните в Благоевград са над 50-годишна възраст
В Още от деня - трябват ли промени в НК в частта за неизбежна отбрана?
В "Още от деня" - трябват ли промени в НК в частта за неизбежна отбрана?