НОВИНИ

Тази седмица Румен Радев встъпва в длъжност като държавен глава

Тази седмица новоизбраният президент Румен Радев встъпва в длъжност. Официалната церемония по смяната на караула на "Дондуков"2 ще бъде на 22 януари, неделя. Преди това настоящият президентът Росен Плевнелиев ще даде заключителна пресконференция, а на 19 януари новоизбраните президент и вицепрезидент ще положат клетва в Народното събрание.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:26, 16.01.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Тази седмица поставя границата между мандатите на настоящия и бъдещия държавен глава. Ще видим последните изяви на Росен Плевнелие като президент на България и първите на Румен Радев. Заключителната пресконференция на действащия държавен глава ще бъде на 18 януари в сряда от 11 часа, на която той ще отчете свършената работа за последната година, ще чуем и оценката му за изминалия 5-годишен мандат.

На следващият ден от 10 часа в Народното събрание започва тържествена церемония, на която новоизбраните президент и вицепрезидент ще положат клетва в присъствието на много официални гости. Церемонията ще открие председателят на парламента Цецка Цачева. Първо Румен Радев, а след него и Илияна Йотова ще положат клетва.

Румен Радев ще произнесе и първото си слово пред Народното събрание. Освен основните му послания като президент, очакваме да разберем и намеренията му за предстоящите предсрочни избори и служебно правителство.

Официалната церемония по встъпване в длъжност на Румен Раден и Илияна Йотова ще започне от 11 часа на 22 януари, неделя на площад "Свети Александър Невски".

Сред поканените да присъстват са премиерът Бойко Борисов и министрите, председателят на парламента Цецка Цачева и депутатите, ръководителите на върховните съдилища, главният прокурор, досегашните президенти, кметът на София, дипломати.

На площада първо Росен Плевнелиев, а след него и Румен Радев ще направят преглед на строя, ще поздравят почетния караул и ще се поклонят пред националното знаме.

Тук на площад "Свети Александър Невски" президентът Росен Плевнелиев ще произнесе последно си слово като държавен глава, а Румен Радев - първото преди официално да влезе на "Дондуков" 2.

Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на България, по време на който 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените ни сили.

Двамата президенти ще положат венец пред паметника на Незнайния войн и с едноминутно мълчание ще отдадат почит към загиналите за свободата на България. Ще приемат тържествения марш на почетния караул, след което ще се отправят към храма "Свети Александър Невски", където ще бъде отслужена литургия.

Церемонията ще продължи на "Дондуков"2 . Пред парадния вход на президентската институция Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще посрещнат Румен Радев и Илияна Йотова. След снимка в Гербовата зала, двамата президенти ще разговарят в Зелената зала, а Попова и Йотова в кабинета на вицепрезидента.

След приключване на срещите новите президент и вицепрезидент ще изпратят на парадния вход своите предшественици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова оцени акцията срещу корумпираните митничари като емблематична
Румяна Бъчварова оцени акцията срещу корумпираните митничари като емблематична
Доналд Тръмп: НАТО е остаряла организация
Доналд Тръмп: НАТО е остаряла организация