НОВИНИ

Тази сряда "В кадър": "Игра на хакери"

Бъдете пред екраните на БНТ и тази сряда, защото в рубриката ни "В кадър" от 22:30 БНТ ще излъчи документалния филм "Игра на хакери" на Николай Минков. Премиерата на филма ще бъде днес на форум по киберсигурност, който ще се проведе в София Тех Парк от 12:00 часа. Целта е да се разкаже на хората какви проблеми се крият в киберпространството и как да се предпазят. Защо "Игра на хакери" и как се стигна до идеята, вижте повече от разговора в студиото на "Денят започва". Гост в студиото е Красимир Коцев, специалист по киберисурност, който е участник във филма.

Николай Минков
от Николай Минков
07:06, 03.10.2017
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

През последните години честотата и мащабите на киберпрестъпленията взимат все по-застрашителни размери. Кибератака с безпрецедентни размери бе извършена през май, при която бяха засегнати лични компютри, киберсистеми в индустрията, банките, транспортната инфраструктура и отбраната в над 100 държави, сред които Европейският съюз, Съединените щати и Русия, и България също попада под прицела на хакерите. Какви хора се превръщат в хакери? Какви са техните мотиви? Докъде се простират границите, които един път преминати няма връщане назад? Има ли различия сред онези, за които няма непробиваеми компютърни защити?

Както и в живота, така и в дигиталния свят, хакерите са два вида: черни и бели. Приликата е, че основната им цел е да разбият киберзащитите на система и да достигнат до данните в нея. Разликите са, че едните злоупотребяват с информацията за лична облага, а другите използват наученото, за да подобрят компютърната защита и да направят системата по-устойчива срещу всякакъв вид злонамерено проникване.

Представител на втората група е Красимир Коцев, откриваме го на едно от любимите му места - Панчаревското езеро.

Красимир Коцев експерт по киберсигурност В живота си имам 2 хобита, едното е технологиите и всичко свързано с компютри, а другото е високата скорост и моторните спортове. Още на 12-годишна възраст сглобих първия си компютър, използвайки части от различни места, от приятели, дори и втора употреба, а пък на 16-годишна възраст закупих първия си мотоциклет. Впоследствие след като сглобих първия си компютър ми стана интересно как всъщност функционират технологиите и какво представляват. Тогава започнах да се интересувам повече и да проучвам в дълбочина какво представлява, как функционира компютъра, всяка една част за какво служи, съответно как се управлява на по-ниско ниво, как се конфигурира, настройва, инсталира и т.н. Това нещо ме накара да потърся професионална реализация в областта и започнах да уча в техникум Компютърни мрежи, което ми даде в дълбочина знания за това как функционират комуникациите, какво се случва когато аз изпратя съобщение на някого, какво представлява мрежовото оборудване, как функционира на хардуерно, на софтуерно ниво и въобще, ми даде доста голямо виждане за нещата, за технологиите.

За разлика от Красимир, който е израснал в технологичния свят, Явор Колев научава всичко за компютрите и системите за сигурност едва след като започва работа в полицията. В началото на 90-те се бори с престъпленията против интелектуалната собственост, което тогава означава разкриване на нелегални печатници за компакт дискове. Началото на 21 век започва битка с престъпниците в интернет. Пред очите му минава еволюцията на престъпността в мрежата.

Явор Колев началник на отдел "Трансгранични престъпления" в ГДБОП: Докато в началото на века като хакери се идентифицираха млади хора, които искаха да докажат пред интернет общността своите възможности, сега извършването на този тип престъпления е свързано с добиването на финансов ресурс. Основното престъпление в киберпространството е кражбата на лични данни, кражбата на финансова информация.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германски работодатели набират работници във Варна
Германски работодатели набират работници във Варна
Започва кандидатстването за лотария Зелена карта
Започва кандидатстването за лотария "Зелена карта"