НОВИНИ

Тази вечер е финалът на лятното кино на БНТ1 с прожекция на „Слава“ в София

Тази вечер от 20:30 ч. закриваме шестия сезон на „Пътуващото лятно кино с БНТ1“. След като стигна до зрителите в още 24 населени места, прожекцията под звездите се завърна отново в София.Тази вечер в Борисовата градина в София ще гледаме "Слава" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, на който БНТ е копродуцент. Тук ще е и екипът на филма, приготвили сме и безплатни пуканки.

Айше Сали
от Айше Сали
18:31, 08.09.2017 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Връщаме се от мястото, от където тръгнахме тази градина - Борисовата градина в София. Първата ни прожекция събра рекорден брой зрители - над 2 500 души, като се надяваме тази вечер да подобрим този рекорд. Срещнахме се с над 15 хиляди зрители из страната, които дойдоха на нашите прожекции.

Тази година виждахме най-силно резултата от кампанията - все повече летни кина, на които ние гостувахме и видяхме места като Елин Пелин, които бяха изградили собствено лятно кино.

Открихме много неподозирани герои във филми в малките населени места, на други пък съживихме емоциите от киното под звездите. Получихме и обещания още следващата година да видим още много нови екрани. Това беше може би най-хубавото през тази година.

Севда Шишманова, програмен директор на БНТ и инициатор на "Пътуващо лятно кино с БНТ 1": Много важно тази година беше, че лятното кино успя да мине през много малки населени места. Там, където не са прожектирани български филми повече от 25 години. Хората, които вие интервюирахте, искрено ни развълнуваха, защото за тях това се беше превърнало в събитие. Радвам се, че тези 1500, които тази вечер ще гледат "Слава", може да добавим към 85-те хиляди зрители през тези 6 години. БНТ е направило 168 прожекции и е показало 57 нови български игрални филма и на практика изпълнява в много голяма степен и с огромно удоволствие своята обществена мисия да осигурява равен достъп до българско кино и култура на всички зрители. Изключително щастлива съм, че хората тази вечер гледат "Слава. Това е един филм, който буквално сюжетът му е взет от новините. Той беше в първите страници на вестниците. Хора като Кристина и Петър го превърнаха в изключителен филмов продукт.
Петър Вълчанов, режисьор на "Слава": Значението на този проект е голямо, защото така се възстановява доверието на българския зрител към родното кино. Тази вечер в София е една от най-многолюдните ни прожекции и се надяваме, че филмът ще развълнува публиката.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат нови варианти за такса смет
Предлагат нови варианти за такса "смет"
Днес отбелязваме Рождеството на Пресвета Богородица
Днес отбелязваме Рождеството на Пресвета Богородица