Темата за бедността от години е сред най-болезнените в обществото ни. Защо сме бедни? Има ли реална социална политика, която да отстранява факторите, които генерират бедността и какво трябва да се направи, за да се вдигнат доходите? Тези въпроси са акцент и във филма "Линия на оцеляване".

Гледайте го тази вечер в рубриката "В кадър" от 22:30 часа, с автор Христина Христова-Любомирова.

Наблюденията за страната категорично показват, че бедността е свързана с нивата на образование и икономическата активност на работоспособното население. Ето защо филмът хвърля яснота и за това до колко самите бедни са такива, защото не им е даден шанс да се развиват и да живеят добре или просто е по-лесно да се живее на помощи.

Интересна гледна точка във филма е на Светлин Наков- основател на "Софтуни"- млад, амбициозен, човек с мнение, който не просто констатира колко е лоша средата например, но и прави реални стъпки да промени това- включително и като обучава млади хора, които да са подготвени за трудовия пазар, има "рецепта" за успех в България. Потърсили сме мнението и на експерти и синдикалисти. Гледната точка на държавата по темата, в лицето на социалния министър, отсъства, защото Бисер Петков отказа интервю.