НОВИНИ

Театрална трупа, хор и детска работилница - в селско читалище за пример

Накрая ще ви заведем в едно от най-модерните и дейни селски читалища у нас - това във великотърновското село Козаревец. От поколения насам културният център приютява театрална трупа, хор и детската работилница. Освен това читалището е и мост към света за пенсионерите от селото. Чрез безплатния интернет тук те могат да говорят с децата и внуците си в чужбина, а и да проверят онлайн резултатите от медицинските си изследвания или сметките си за ток.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
07:12, 22.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Недю Петков е пенсионер, но казва, че модерните технологии са велико достижение. Идва в читалището на Козаревец не само на раздумка с приятели, но и заради интернета.

Недю Петков – жител на село Козаревец: „Посещаваме го често, идвам и си изваждам резултатите. Тука е уредено за много хора, да не губят време в градовете и да чакат с часове, става за минути!“.

Другата гордост на село Козаревец е хорът на местните баби.

Събират се почти всеки ден на репетиции в читалището. Казват, че е важно, защото така пазят за поколенията местните традиции, празници и обичаи. През февруари плетат мартеници.

Дафинка Игнатова: „Едно време мартеничките са се правели от чиста вълна и по традиция продължаваме да правим!“
Николинка Илиева: „Плете се синджирче най-напред, до десет синджирчета и след това се правят наметки, две бримки, две наметки и пак и се прави формичка.“
;

Повече от век е жива и местната театрална трупа. Сцената събира няколко поколения артисти.

Иван Стаматов – актьор: „Променя се ежедневието, тука се събираме с млади, по-възрастни хора всичко е весело, проблемите по-лесно се решават тука на сцената“.
Свилен Цанев – актьор: „Да видя какво е да си на сцената, защото до сега винаги съм гледал отдолу и исках да видя какво е да си от другата страна!“

Кметът на Козаревец разказва, че читалището има и модерно парно на биогориво. Алтернативата дошла от местната фабрика за олио, която произвежда отоплението от отпадъчния слънчоглед. А последната придобивка е модерна площадка за шах на открито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли децата да учат в една смяна?
Трябва ли децата да учат в една смяна?
Активизира се свлачището по пътя за Горни Воден в Асеновград
Активизира се свлачището по пътя за Горни Воден в Асеновград