НОВИНИ

Течът на мазут от „Мопанг” е спрян, премиерът Борисов инспектира на място

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски търговски кораб „Мопанг". Той посочи, че е възложил на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и Изпълнителната агенция „Морска администрация" да започнат незабавни действия за отстраняване на замърсяването. „Знаете екологията винаги е била водеща за нас. Осигурихме финансирането, за да може да влязат при достатъчно добри условия", каза премиерът Борисов и подчерта, че дейностите по премахване на мазута от кораба трябва да се провеждат при спазване на всички мерки за безопасност.

течът мазут мопанг спрян премиерът борисов инспектира
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 23.08.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

От Изпълнителна агенция „Морска администрация" и водолазния екип съобщиха, че в момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут, както и че днес времето не позволява да започнат действията по източване на потъналия плавателен съд. Министър-председателят Борисов подчерта, че работата по премахването на мазута ще започне веднага щом условията го позволяват и че в момента категорично е спрян течът, което не налага спешното пускане на водолази, които да рискуват живота си.

В сряда на оперативно заседание на Министерския съвет беше одобрен план за действие във връзка с потъналия кораб. Отпуснатите средства за справяне с проблема възлизат на 2,454 млн. лева. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа - над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари - 650 тона мазут.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинският съветник от Несебър Пейко Янков с нови обвинения
Общинският съветник от Несебър Пейко Янков с нови обвинения
Тръмп поздрави Порошенко по случай националния празник на Украйна
Тръмп поздрави Порошенко по случай националния празник на Украйна