НОВИНИ

Тед Круз и Бърни Сандърс - изненадите от Айова

Очаквани изненади на първичните избори в Съединените щати. В щата Айова, където първи гласуваха за президентската номинация, републиканците избраха Тед Круз, а Доналд Тръмп, който досега водеше в анкетите, остана втори. При демократите Хилари Клинтън има минимална преднина пред съперника си Бърни Сандърс. Сега всички погледи са отправени към двамата кандидати, които отнеха предимството на досегашните фаворити.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:02, 02.02.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Победа в Айова може да превърне Тед Круз в златното момче на републиканците - коментираха анализатори преди вота. Сега изненадата е факт - Тръмп претърпя поражение, Круз - триумф.

Тед Круз, кандидат за номинацията на републиканците: "Айова изпрати послание, че републиканската номинация и следващият президент няма да бъдат избрани нито от медиите, нито от политическата класа във Вашингтон, нито от лобистите, а ще бъдат избрани от нас, от народа, от американския народ".

Круз благодари най-напред на редовите републиканци. Победата му е най-вече заради изключително добрата организация, създадена от щаба му и работата на доброволците. 45-годишен, роден в Канада, член на Конгреса от Тексас едва от три години. Обръща се към избирателите, гневни на политическата класа във Вашингтон. Представител на крайните консерватори от "Чаеното парти", той е против абортите, против ограниченията в притежаването на оръжия и обещава да отмени здравната реформа на Обама. Бащата му е роден в Куба, но според Круз сближаването с Хавана е "ужасна грешка". Той е твърдо против ядреното споразумение с Иран и каза, че ще унищожи "Ислямска държава" с бомбен килим.


;

В другия лагер - на демократите - оспорваната надпревара доведе до победа на косъм на Хилари. Поне в три избирателни окръга тя е избрана след хвърляне на ези - тура, заради напълно изравнените позиции със Сандърс. Той запази основния тон на посланията си.

Бърни Сандърс, кандидат за номинацията на демократите: "Американският народ каза - и това го чувам от прогресивни, консервативни и умерени - и то е, че не може да продължаваме да имаме корумпирана икономическа система. Имал съм привилегията да срещна много мъже и жени, които с цената ни живота си защитават нашия начин на живот и те защитават американската демокрация, която е един човек , един глас, а не милионери, които купуват избори".

74-годишният Сандърс се осмелява да се нарича социалист. Разполага с голям опит от 20-те години в Конгреса, избягва атаките на лична основа, говори по проблемите, обявява се за увеличаване доходите на средната класа, за ръст на минималната работна заплата, облекчаване на студентските заеми и срещу неравенството на доходите. Сандърс води убедително в следващия щат, където се гласува - Ню Хемпшир.


;

След Айова е ясно, че в надпреварата за Белия дом обратите тепърва предстоят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оправдаха Масис Бояджян по делото „Чорапи“
Оправдаха Масис Бояджян по делото „Чорапи“
Кунева представи концепцията за управление на просветното министерство
Кунева представи концепцията за управление на просветното министерство