Иран се закани да накаже арабските сепаратисти, извършили атентата срещу Революционната гвардия в град Ахваз, при който загинаха 29 души. Вината за вчерашното кръвопролитие обаче беше хвърлена върху САЩ и подкрепяни от тях враждебни на Иран държави в Персийския залив. Вашингтон осъди нападението. Пряк сблъсък между президентите на двете страни се очаква след два дни в Ню Йорк - на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Ден след атентата на военен парад в богатата на петрол провинция Хузестан, властите в Техеран заявиха, че за тях това е пореден опит за дестабилизиране на Ислямската република. И част от кампания за промяна на управлението в Иран, подета с изтеглянето на Съединените щати от ядрената сделка от 2015 година.

Хасан Рохани, президент на Иран: Абсолютно ни е ясно кой извърши това престъпление и с кого е свързана тази група. Всички малки страни наемници в този регион са подкрепяни от Америка. Тя ги подстрекава и ги снабдява със средствата за извършване на такива престъпления.
​Иранският президент обвини Вашингтон, че иска да сее несигурност в страната

​Иранският президент обвини Вашингтон, че иска да сее несигурност в страната

Д,ен след нападението на военен парад, при което загинаха 25 души, иранският президент обвини Вашингтон, че иска да сее несигурност в страната. В също...

Хасан Рохани, президент на Иран
Хасан Рохани, президент на Иран © БТА

Революционната гвардия, която е щитът и мечът на ислямската власт в Иран, духовният водач аятолах Хаменей и президентът Рохани са категорични, че четиримата атентатори са били от арабското опозиционно движение „Национална съпротива в Ахваз“. И че според тях,зад него стои неназована арабска страна от Залива, подкрепяна от Вашингтон. Посланиците на Великобритания, Холандия и Дания даваха обяснения в иранското външно министерство - защото според Техеран страните им предоставяли убежище на терористи от Ахваз.

Десетки жертви и ранени при нападението на военния парад в Иран

Десетки жертви и ранени при нападението на военния парад в Иран

Най-малко 29 души загинаха след като четирима въоръжени нападатели стреляха по време на военен парад в иранския град Ахваз. Нападателите са ликвидиран...

Американската посланичка в ООН Ники Хейли посъветва иранските власти, когато търсят причината за терора в Ахваз, първо да се погледнат в огледалото. А преди нея, в разрез с официалната позиция на САЩ - че Вашингтон не търси смяна на властта в Техеран, президентският съветник Рудолф Джулиани заяви, че рано или късно американските санкции ще доведат до успешна революция там.