НОВИНИ

Техническа комисия ще следи детайлното изпълнение на миньорските искания

На третия ден от стачката парите тръгнаха към работниците от мини Бобов дол и протестът приключи. Днес няма нито един протестиращ, а управителят вчера подаде оставка. Може би с неговото оттегляне напрежението ще спадне, предаде кореспондентът на БНТ Антон Чавдаров. Миньорите вчера го обвиняваха, че той е една от сериозните причини за това да не може да се получи конструктивен диалог.

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 14.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Първата част от договорката, която постигнаха миньорите с ръководството, вече е изпълнена. Вчера бяха преведени августовските заплати, до 2 октомври предстои да бъдат преведени заплатите за септември, след което всяка седмица ще започне и изплащането на ваучери за храна. Миньорите обаче остават в стачна готовност, ако някои от точките не бъдат изпълни.

Йорданка Германова, синдикалния председателя на регионалния съюз "Подкрепа" в Дупница: Стачните действия приключиха успешно. Беше подписано споразумение от 7 точки, две от които вече са изпълнени. Днес от 10 часа ще продължат преговорите за по-детайлното изпълнение на техните искания. Ще бъде съставени и техническа комисия, в която освен работодатели и синдикати ще участват и представители на работниците. Ще стартира и процедура по подписване на нов колективен трудов договор.

Омбудсманът пристигна и тази сутрин. Тя се срещна с миньорите, които доста ѝ се зарадваха. Мая Манолова каза, че не само концесионерът има вина за създалата се ситуация, а и цялата държава. Манолова подчерта, че е важно да се запази рудника, за да може да се запазят и работните места за хората.

Парите, които са получили като дарение, миньорите възнамеряват дарят на нуждаещи се деца от финансови средства.

;

И прокуратурата влиза в Мини Бобов дол. Държавното обвинение ще проверява дали са изплатени заплатите за предишни месеци, обезщетенията на напусналите, дали е предоставена безплатна храна, както и дали са платени социалните осигуровки на миньорите от рудник "Бабино". В рудника вчера влезе омбудсманът Мая Манолова и отказа да излезе, докато миньорите не получат заплатите си. След това дойде и ултиматум от премиера - заплатите да бъдат изплатени незабавно. Ако това не се случи, Бойко Борисов ще поиска енергийният министър да прекрати концесията за въгледобив заради неизпълнение на концесионерният договор.


Още информация вижте в прякото включване на Антон Чавдаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме Света Петка Търновска
Почитаме Света Петка Търновска
Колумбия удължава примирието с ФАРК до 31 декември
Колумбия удължава примирието с ФАРК до 31 декември