Технически проблем блокира за 9 часа приемането на документи за издаване на лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки в цялата страна. От МВР обясниха, че става дума за проблем с един от сървърите. Проблемът вече е отстранен, а паспортните служби в районните управления в София и на бул. \Мария Луиза| удължиха работното си време тази вечер - докато има чакащи граждани.

Още в петък системата на МВР за издаване на лични документи е работела по-бавно от обичайното, обясниха от ведомството. Незабавно екипи започнали да отстраняват проблема, работили и в събота. Днес обаче още в 8 ч. сутринта системата се претоварила и блокирала. Проблемът е свързан с обработката на информацията при подаване и издаване на нови документи.

Всички останали справки и електронни услуги не са засегнати. На места системата работи, но бавно. Резултатът от срива - изнервени хора, чакащи на опашки:

София

Малко ми създава неудобства, защото в петък пътувам и имам три дена да го оправя.

Русе

Аз не живея в България и това ни спъва доста.

Пловдив

Никой не ти дава информация, телефон, поне да питаш ще стане ли днес.

Варна

Без лични документи аз не мога да пътувам. Става въпрос за личен семеен проблем, който е наложителен и аз съм отчаяна.
Технически проблем блокира издаването на лични документи

Технически проблем блокира издаването на лични документи

Технически проблем блокира издаването и подновяването на документи за самоличност в цялата страна. От МВР обясниха, че става дума за проблем с един от...

ОТ МВР се извиниха на гражданите за причиненото неудобство. Категорични са, че не става дума за хакерска атака, а за технически проблем. Обясниха, че профилактика на системата се прави всеки месец, но не може да се прогнозира кога и защо ще се случи подобен срив.

Младен Петров, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в МВР: Проблемът е между клиентското приложение с работата на гишетата и с централната база данни. Единствено констатираният проблем е свързан с издаването на нови документи. Правим всичко необходимо, за да възстановим работоспособността на системата.

Електронната система за издаването на документи за самоличност се ползва от 2010 г. и това е първият ѝ толкова мащабен срив.


От МВР обявиха, че извършват профилактика на системата всеки месец, но подобен срив не може да се предвиди. Службите за документи ще работят с удължено работно време, докато има чакащи хора.