НОВИНИ

Технологичен маратон: приспособления за хора с увреждания

Първият по рода си технологичен маратон в България завърши днес и демонстрира невероятни резултати. Екип иноватори за три дни успя за измисли, проектира и изработи 6 приспособления за хора с различни увреждания. Така и България се включи в глобалното движение ТОМ с мисия да промени или по-точно да поправи света.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:44, 23.04.2017
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Отборите имаха само три дни и 200 лева, за да направят изобретенията си. Вече ще може да пазарува сама, поне за това няма да разчита на другите. Устройството е джобен формат и е точно по заданието на Силвия.

Силвия: Този иска да ме излъже

БНТ: Така ли си го представяше, Силвия?

Силвия: Ами да. Всеки един момент мога да си преброя парите, въобще уникално нещо.

Освен три дни усилена работа на петима програмисти и инженери, устройството глътна едва 150 лева за материали.

доц. Ангел Маринов - Технически университет, Варна: Като първи прототип от тук нататък само ще го развиваме още повече. Да става по-малко, да изглежда по-добре, защото виждате тука има тиксо.

Да си прикован на количка обикновено е много болезнено и раните най-често управляват живота не само на Ваня. И това беше нейното предизвикателство - да бъде освободена от тази зависимост.

Ваня Пандиева: Да се намери нещо, което да ми осигури удобство комфорт, сигурност за седене.

Възглавница, която да бъде максимално променлива спрямо индивидуалните нужди на човек.

БНТ: И ти да си пълноценна и да седиш?

Ваня: И да може да бъдеш в истинския жив живот навън.

Колкото и странна в началото, задачата на Ваня бързо намери своето решение. Изумително просто и евтино. С 12 винтила отпускат или помпат 12 малки камерки във възглавницата.

Ясен Станчев - мебелист: Ние сме използвали футболни топки вътре, малки детски, но установихме че те са с най-добра здравина и най-надежден винтил различните се помпат до различна височина и твърдост и по този начин хората, които седят ще могат да променят формата, натоварването.

Това изобретение може да е полезно не само за хора като Ваня, но и за всички, принудени да седят дълго на едно място. Стотици с увреден слух, ще са по-добри родители, с устройството, което сигнализира всеки пък кога детето им вика: "Мамо, ела". Заключващите шини ще дадат повече устойчивост на хора с проблем в колянната става. Не само у нас. Всички изобретения на останалите ТОМ маратони са достъпни и могат да се използват свободно.

Игал Тартаковски - глобално движение ТОМ - www.tomglobal.org: Имаме интернет платформа и там се качили решения на всичките 20 издания на ТОМ. Освен това, ако е необходима някаква модификация можем да направим връзка с разработчиците. Ние сме отворена общност.

Там ще влезе и най-сложното техническо решение от нашия ТОМ. Предизвикателството на Малкия Радо.

Радо Енев: Да се издигам прав и когато се изморя да сядам.

Или да палува наравно с останалите, без да се налага непрекъснато някой да се грижи да го прехвърля от едната в другата количка. Вдъхновени от идеята за едно по-щастливо детство, петима инженери, технолози и дизайнери направиха невъзможното само за три дни.

Димитър Дулев - проектант дизайнер: Идеята ни беше да съчетаем две колички в една такава, която може да осигури седеш и такава, която да осигури изправеното положение.
Божидар Димитров - машинен инженер: За сега мисля, че се справихме много добре. Принципът ни е верен.

Радо: Ама дано да е по-бърза от тази.

БНТ: С колко км в час?

Радо: 100.

Така пък Радо хвърля своето предизвикателство към цялата социална система в България. Да погледне към неговите индивидуални нужди, да му даде възможност да се развива, а не да го обрича на зависимост.

Ралица Енева - майка на Радо: Ако му подсигурим количка, която ни се отпуска по ТЕЛК значи трябва да му вземем една огромна тежка количка на възрастен човек, на която той трябва да стои в ъгъла и да не може да помръдне, нали и това ограничава изцяло неговата свобода.

Ръкавицата е хвърлена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон и Марин льо Пен отиват на балотаж на 7 май
Еманюел Макрон и Марин льо Пен отиват на балотаж на 7 май
Сигурност и икономика - основни теми в избора на французите
Сигурност и икономика - основни теми в избора на французите