За 2019 г. се очаква правителства и технологични компании да работят по по-нататъшното развитие и утвърждаване на технологичните нововъведения на 21 век, които ще променят всеки аспект от всекидневието, пише ДПА.

Изкуствен интелект 

Всички говорят за изкуствения интелект. Германското правителство одобри стратегия и инвестиции за милиарди евро в сектора, макар точната дефиниция да е донякъде неясна. Напоследък понятието "изкуствен интелект" се отнася най-вече до обучението на машините - софтуер, който може да разпознава схеми в данните и да извлича заключения от тях.

Меркел призова Германия да бъде начело в разработването на  изкуствен интелект

Меркел призова Германия да бъде начело в разработването на изкуствен интелект

Германският канцлер Ангела Меркел отправи призив Германия да поеме водеща роля в разработването на изкуствен интелект. "Ако искаме растеж за нови рабо...

Изкуственият интелект се използва например за подобряване на снимки, за фино настройване на резултатите от онлайн търсене и да се предлагат стоки за евентуални покупки от онлайн магазини. Гласовото разпознаване е пример за сложен изкуствен интелект, тъй като софтуерът трябва да може да анализира звука, структурата на изреченията и контекста.

Самоуправляващи се коли 

Транспортният сектор е изправен пред големи промени с развитието на самоуправляващите се автомобили. Уеймо (Waymo), подразделение на Гугъл (Google), е първата компания, която предлага самоуправляващи се таксита, макар първоначално само за предградие на Финикс, Аризона.

Илон Мъск представи новия си тунел за борба със задръстванията в Лос Анджелис

Илон Мъск представи новия си тунел за борба със задръстванията в Лос Анджелис

Илон Мъск представи първия тунел от високоскоростна подземна мрежа за превозни средства. Предприемачът се надява проектът му да победи пословичните за...

Вече се присъединяват и други компании - автомобилостроители, производители на автомобилни части, фирми за споделени превози като Юбър (Uber) и други по-слабо известни стартъп компании. 2019-а може да е годината, през която ефективността на технологиите и решенията им ще бъде изпробвана в реалния живот.

Мобилни/безналични плащания 

2019-а ще покаже дали Гугъл пей (Google Pay) и Епъл пей (Apple Pay) могат да увеличат популярността на технологията, която позволява при транзакции да се използват смартфони вместо банкови карти, както и дали двамата най-големи играчи на пазара на смартфони могат да убедят по-голямата част от банковия сектор да използва техните системи за безналични плащания вместо да разработва собствени.

Епъл пуска платежната услуга Епъл Пей в Русия

Епъл пуска платежната услуга Епъл Пей в Русия

Технологичният гигант Епъл (Apple) разширява обхвата на услугата си за мобилни плащания Епъл Пей (Apple Pay) до Русия, информира Ройтерс.

Дигитални помощници 

Гугъл и Амазон (Amazon) са се насочили към включване на тези говорещи помощници във възможно най-много устройства. Амазон предлага в САЩ дори микровълнови печки, в които е вградена технологията. Разработени са модули, които дават възможност дигиталните помощници да бъдат вграждани във всевъзможни уреди. Целта все повече е дигиталните помощници да придружават хората във всекидневието им.

Амазон отваря първия си магазин без продавачи

Амазон отваря първия си магазин без продавачи

Американският гигант в онлайн търговия Амазон отваря първия си магазин без продавачи. Пазаруването се заснема от камери, а плащането става при напуска...