НОВИНИ

​Технологичните тенденции през 2019 година

За 2019 г. се очаква правителства и технологични компании да работят по по-нататъшното развитие и утвърждаване на технологичните нововъведения на 21 век, които ще променят всеки аспект от всекидневието, пише ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
13:25, 30.12.2018
Чете се за: 01:07 мин.
Още
​технологичните тенденции 2019 година
Изкуствен интелект 

Всички говорят за изкуствения интелект. Германското правителство одобри стратегия и инвестиции за милиарди евро в сектора, макар точната дефиниция да е донякъде неясна. Напоследък понятието "изкуствен интелект" се отнася най-вече до обучението на машините - софтуер, който може да разпознава схеми в данните и да извлича заключения от тях.

;

Изкуственият интелект се използва например за подобряване на снимки, за фино настройване на резултатите от онлайн търсене и да се предлагат стоки за евентуални покупки от онлайн магазини. Гласовото разпознаване е пример за сложен изкуствен интелект, тъй като софтуерът трябва да може да анализира звука, структурата на изреченията и контекста.

Самоуправляващи се коли 

Транспортният сектор е изправен пред големи промени с развитието на самоуправляващите се автомобили. Уеймо (Waymo), подразделение на Гугъл (Google), е първата компания, която предлага самоуправляващи се таксита, макар първоначално само за предградие на Финикс, Аризона.

;

Вече се присъединяват и други компании - автомобилостроители, производители на автомобилни части, фирми за споделени превози като Юбър (Uber) и други по-слабо известни стартъп компании. 2019-а може да е годината, през която ефективността на технологиите и решенията им ще бъде изпробвана в реалния живот.

Мобилни/безналични плащания 

2019-а ще покаже дали Гугъл пей (Google Pay) и Епъл пей (Apple Pay) могат да увеличат популярността на технологията, която позволява при транзакции да се използват смартфони вместо банкови карти, както и дали двамата най-големи играчи на пазара на смартфони могат да убедят по-голямата част от банковия сектор да използва техните системи за безналични плащания вместо да разработва собствени.

;
Дигитални помощници 

Гугъл и Амазон (Amazon) са се насочили към включване на тези говорещи помощници във възможно най-много устройства. Амазон предлага в САЩ дори микровълнови печки, в които е вградена технологията. Разработени са модули, които дават възможност дигиталните помощници да бъдат вграждани във всевъзможни уреди. Целта все повече е дигиталните помощници да придружават хората във всекидневието им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Юнкер обвини в лицемерие страни от ЕС относно охраната на външните граници
​Юнкер обвини в лицемерие страни от ЕС относно охраната на външните граници
Времето през януари: Очакват ни температури от минус 18°-20° до 10°-15°
Времето през януари: Очакват ни температури от минус 18°-20° до 10°-15°