НОВИНИ

С телефонни въпросници ще преценяват спешните случаи

Грешка в комуникацията е причината за вчерашния фатален случай, при който мъж почина, преди да дочака линейката в София. Това заяви в сутрешния блок "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той добави, че от министерството непрекъснато работят за подобряване на системата на спешна помощ, но това е бавен процес.

Мина Петрова
от Мина Петрова
11:14, 13.10.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

За бъде подобрена работата на спешната помощ, от 2017 година ще бъде въведен телефонен въпросник, на базата на който ще бъде преценявано доколко спешно е обаждането на телефон 112 и трябва ли да бъде изпращана линейка. За предстоящото нововъведение съобщи вчера здравният министър Петър Москов във връзка със спонтанния протест на спешните медици в София срещу условията на труд и налаганите санкции за работата им. Въпросниците ще бъдат тествани още този месец, а впоследствие ще бъде добавен и електронен софтуер.

Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: Смисълът на триажа е да можеш от отговора на един въпрос да нямаш необходимост да задаваш повече въпроси, тоест да става ясно състоянието на пациента или отговорът на този въпрос да те насочи към следващия въпрос, който трябва да зададеш.
Иво: Но например в случаи, в които, да речем, кой преценява дали пациентът / подаващият сигнал обективно, по обективни причини не може да отговори на този въпрос?
Д-р Шарков: Това е част от изкуството на медицината и изкуството в спешната помощ. Има такива контролни въпроса, от сорта - диша ли, какво е дишането и т.н., от които може да разберете в съзнание ли е, в безсъзнание ли е, от които можеш да разбереш нивото на спешност във всяка една ситуация.

Промените, които здравното министерство ще въведе в спешна помощ, са поетапни и отнемат време, обясни д-р Шарков. Първата стъпка, която беше предприета, е увеличението на заплатите с 20%, а следващата е закупуване на нова апаратура и подмяна на по-старите линейки с 600 нови до края на 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушни удари на САЩ по обекти на бунтовниците в Йемен
Въздушни удари на САЩ по обекти на бунтовниците в Йемен
Просветното министерство проверява скандала в Медицинския университет
Просветното министерство проверява скандала в Медицинския университет