Телефонните измамници са присвоили 8 милиона лева от граждани през 2018 година. Арестуваната вчера група се състои от една фамилия, която била на най-високите нива в престъпната схема.

Арестите бяха извършени на територията на Горна Оряховица, Букурещ и Прайова. За последните месеци те са успели да извършат "ало измами" за над 2 милиона лева. Това отчетоха на Национално съвещание на МВР в присъствието на премиера и главния прокурор.

Задържаните са действали основно от територията на Румъния, а в населените места, където са жертвите, са изпращали само куриери, които да взимат парите. Най-много измами са извършени на територията на София и Варна. Само през последните два месеца измамниците са прибрали над 150 000 лева от възрастни хора.

След спецакцията: Вече 24 часа няма нито едно обаждане за измама от Румъния

След спецакцията: Вече 24 часа няма нито едно обаждане за измама от Румъния

Арестуваната група телефонни измамници са цяла фамилия и са задържани и най-високите нива. Арестите бяха извършени вчера на територията на Горна Оряхо...

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: От министър-председателя беше възложена на МВР, а от г-н Цацаров на специализираната прокуратура, да се промени подхода за работа по тези случаи. Досега оценката е, че се работи на парче, предвид това, че измамите са на територията на цялата страна.
Сотир Цацаров, главен прокурор: Практиката показва, че е необходимо от една страна системен подход - тази операция е резултат именно на системен подход и връзка с чуждестранни партньори и правоохранителни служби и на първо място с оглед спецификата на конкретните престъпления, тези в Румъния.
Бойко Борисов, министър-председател: Не само да покажем, както първоначално в телефонните измами Гешев каза до мулетата, сега виждате цялата престъпна схема и аз се надявам и имотите на тези ще бъдат конфискувани и ако има начин да се обезвъзмездят тези хора, които са потърпевшите би било прекрасно.
Прокуратурата и МВР стартират кампания срещу телефонните измами

Прокуратурата и МВР стартират кампания срещу телефонните измами

Прокуратура на Република България, съвместно с Министерство на вътрешните работи, стартира информационна кампания с цел превенция от телефонни измами...