Две седмици преди да стане ясно името на следващия британски премиер, двамата водещи претенденти за поста се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат.

Външният министър Джереми Хънт и и бившият кмет на Лондон, заемал също поста първи дипломат - Борис Джонсън, защитиха различни позиции по Брекзит и скандала с посланика във Вашингтон.

Хънт атакува своя съперник с въпроса дали би подал оставка като премиер, ако не успее да осигури излизането на страната от Европейския съюз на 31 октомври.

Борис Джонсън, претендент за премиерския пост: Много е важно дори да не си представяме каквито и да е обстоятелства, при които ще се провалим в напускането на 31 октомври. Не бих искал да предоставя на Европейския съюз възможността да насърчи оставката ми като откаже да постигнем сделка.
Джереми Хънт, претендент за премиерския пост: Зададох на Борис Джонсън директен въпрос, а той много ясно е казвал преди, че напускането на 31 октомври е въпрос на "живот и смърт", и мисля, че е въпрос на живот и смърт за страната, но не и за премиера, който отказва да си заложи главата за това. Това не е лидерство.

На свой ред Джонсън нарече опонента си "пораженец", който отказва да се посвети напълно на каузата за постигане на целта да се спази този срок.

По горещата тема с британския посланик във Вашингтон, разгневил с критични коментари, изтекли в медиите, президента Доналд Тръмп, външният министър Джереми Хънт повтори вече изразената си позиция, че ако той е премиер, дипломатът ще запази поста си.

Борис Джонсън не даде подобни гаранции, вместо това подчерта известната си близост с Белия дом. Според неофициално проучване в Туитър, проведено след дебатите от журналист на ITV, мнозинството зрители са обявили за победител Джереми Хънт.

160 000 членове на Консервативната партия имат възможност да гласуват по пощата за това кой да се застане на "Даунинг стрийт" 10. Резултатът от вота ще стане ясен на 23 юли.