Египетската държавна телевизия даде на своите водещи три месеца, за да отслабнат, като част от план, целящ да подобри западащия образ на медията, предаде ДПА, като се позова на неин представител.

© снимка: Би Би Си

"Около 90 процента от мъжете и жените, които са телевизионни водещи, имат наднормено тегло", заяви ръководителят на регионалния сектор на телевизията Хани Гафар в интервю за частния в. "Ал Масри ал Юм". "Даден им е срок от три месеца, в който да бъдат на диета, започвайки от юли", каза той.

По думите му после комисия ще оценява водещите от гледна точка на тяхното тегло, облекло и начетеност. "Всеки, който бъде преценен като неподходящ, ще бъде прехвърлен на друга работа", заяви Гафар. Преди няколко дни местни медии съобщиха, че осем жени, телевизионни водещи, са били временно освободени от длъжност за един месец, за да отслабнат, преди да им бъде позволено да се върнат в ефир.

Образът на египетската телевизия сериозно пострада заради нейното пристрастно отразяване на въстанието през 2011 г., при което беше свален от власт президентът Хосни Мубарак. През последните месеци в медиите се надигат гласове, настояващи за реформа в телевизията, която понася значителни загуби в условията на остра икономическа криза в Египет.

Една от осемте водещи, за които беше съобщено, че са били временно освободени от длъжност, каза, че не е официално уведомена за решението. "Мисля, че външността ми е като на всяка обикновена египетска жена", заяви Хадиджа Хатаб. "Видът ми въобще не е отблъскващ. Не би трябвало да изглеждам като модел", каза тя в интервю за частната телевизия "Дрийм Ти Ви".