НОВИНИ

Източен Алепо заплашен от пълно унищожение

Съветът за сигурност на ООН обсъжда катастрофалната ситуация в сирийския град Алепо и по-специално предложение на специалния пратеник Стафан де Мистура за спиране на боевете и въздушните удари. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че заради въздушните удари срещу Алепо, Русия и сирийският режим трябва да бъдат разследвани за военни престъпления. Руската Държавна дума ратифицира споразумение с Дамаск за безсрочно разполагане на руска авиационна група в Сирия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:56, 07.10.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

В този момент зловещ символ на войната в Сирия повече от всичко е Алепо. Втора седмица, откакто пропадна довоговореното от САЩ и Русия примирие, армията на режима в Дамаск, заедно с руската авиация, води офанзива за превземане на източната част от бунтовниците.

Както и да се развие ситуацията, над 270 000 жители, до които не стигна хуманитарна помощ, ще преживеят още смърт и страдания. Пратеникът на ООН Стафан де Мистура предложи да бъдат изведени от Алепо бойците на свързания с Ал Кайда фронт Ан Нусра, срещу което правителството и Русия да спрат ударите. Бунтовниците и режимът отхвърлиха идеята.

Стафан де Мистура, пратеник на ООН за Сирия: Ще погледнете ли в очите мен и хората от Алепо? Ще кажете ли на 275 хиляди души, че оставате там и така ги правите свои заложници? Искам да попитам също властите на Русия и Сирия. Погледнете в очите мен и света: Ще продължите ли тези боеве, с тези оръжия, за да унищожите източната част на Алепо?

След този призив Москва обяви, че е готова да подкрепи инициативата. В рамките на дипломацията външният министър Жан-Марк Еро обсъди в руската столица френската инициатива за примирие. Германия призова Русия и Иран да използват влиянието си пред сирийския президент Асад.

След разрива с Москва, Вашингтон обмисля недипломатически варианти за решаване на кризата в Сирия, предава Ройтерс, като цитира говорител на Държавния департамент. Става дума за военни удари срещу режима, писа пресата. Русия предупреди да не се прави това. Самата тя укрепва военното си присъствие в Сирия, за да провежда въздушни атаки, въпреки критиките на Запада, коментира Франс прес.

ООН обяви източната част на Алепо за обсадена зона. Според Стафан де Мистура, ако не се намери решение, до два месеца градът може да бъде напълно разрушен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шуменски студенти за мотивацията да станат учители
Шуменски студенти за мотивацията да станат учители
София - столицата с най-замърсен въздух в Европа
София - столицата с най-замърсен въздух в Европа