НОВИНИ

Над 300 нови читатели с безплатни карти от Столичната библиотека

Столичната бибилиотека отбеляза професионалният празник на българските библиотекари - 11 май, с "Ден на отворените врати".

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова Оператор: Явор Калоянчев
19:07, 11.05.2016
Чете се за: 01:07 мин.
Още

"Празника на библиотекаря" се отбелязва у нас от 2006 година. На 11 май, Православната църква почита денят на светите братя Кирил и Методий, създатели на българската азбука. По традиция, регистрирането на нови читатели в Столичната библиотека, на този ден става става безплатно. От тази възможност се възползваха над 300 софиянци, и получиха безплатна читателска карта за една година. Според Юлия Цинзова, директор на Столичната бибилиотека, "Празникът на бибилиотекаря" е ден, в който "Ние още един път изпращаме послание, че е много важно да се чете. Че е много важно, да се чете в бибилиотеките".

От началото на годината новите регистирани читатели са приблизително 4000. Една от причините е символичната цена на картата през цялата година, която дава достъп до 1 милион книги и до огромната база данни на библиотеката, както и възможност за заемане на до 7 книги.

Петър Чухов, служител на Столична библиотека споделя:

- Ние имаме много читатели, те растат непрекъснато. Търсят се много книги, за моя радост се търсят български книги. Така, че всеки ден, за нас е празник.

Специално по повод 11 май, библиотеката е подготвила за свойте читатели и три изложби.

Юлия Цинзова, директор на Столична бибилиотека: Изключително ценни, интересни, за всеки софиянец. Едната - "Редки и ценни издания от фонда на Столичната бибилиотека", представя Цариградската бибилия, първата книга по физика на български език на Найден Геров, личната библия на Константин Стоилов, и много, много старопечатни книги. Освен това за първи път представяме графиките на проф. Чуховски, ученик на Илия Бешков. Самият той е професор в Художествената Академия. Те всички са 261, и са дарение от съпругата на професор Чуховски. Третата изложба, която е изключително ценна, е организирана съвместно с Националният литературен музей. Представяме живота и делото в документална изложба, там има изключително ценни предмети, ръкописи на Пейо Яворов. Така че, предполагам, че ще събуди интереса на много софиянци.

Трите експозиции може да бъдат видяни до 24 май включително, като за тяхното посещение, не е необходима читателска карта.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
300 хористи от 10 хора пяха заедно в Пловдив
300 хористи от 10 хора пяха заедно в Пловдив
Вежди Рашидов връчи на Никита Михалков отличието Златен век
Вежди Рашидов връчи на Никита Михалков отличието "Златен век"