НОВИНИ

Теменужка Петкова: Бързо трябва да се осигури заем за НЕК

"Българския енергиен холдинг" /БЕХ/ не е оперативен, а финансов холдинг, който трябва да осигури финансовото обезпечаване на дружествата от енергетиката, към момента тази задача не е изпълнена, надявам се обаче да я финализираме успешно съвсем скоро. Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос какво е наложило смяната на изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен с досегашния изпълнителен директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:57, 11.02.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
теменужка петкова осигури заем нек

Един от основните проблеми в сектор "Енергетика" в момента е невъзможността да бъде осигурена ликвидност, така че да бъдат покрити задълженията на НЕК към двете американски централи и други производители на ток, което е и един от основните проблеми за междуфирмената задлъжнялост в сектора, отбеляза Петкова. Досега нямаше някакви положителни резултати в тази посока, много се надявам от тук нататък да се приключи успешно тази процедура, коментира министърът.

Срокът за изпълнение на задачите от Петьо Иванов е веднага, каза министърът. В отговор на въпрос тя каза, че засега няма план за създаване на държавна гаранция. Министърът припомни, че окончателният срок за приключване на споразумението с двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток" изтича на 26 февруари. Трябва много бързо да се организираме и да приключим успешно този процес, подчерта тя.

В отговор на въпрос тя съобщи, че към момента не са постъпили обвързващи оферти от банките, с които се водят преговори за осигуряване на кредита за НЕК. Очаквам до 22-25 февруари да имаме яснота по тази тема, добави тя.

Министърът изрази надежда, ако има постъпили обвързващи оферти дотогава, да бъде проявено разбиране от двете американски централи по отношение на крайния срок. Това е жизнено важно за държавната енергетика, с осигуряването на ресурса, директно в мините ще бъдат преведени задълженията на американските централи към тях, които са около 340 млн. лева, отбеляза Петкова. По думите й финансовият проблем в "Мини Марица изток" прераства в технологичен, защото липсата на средства създава невъзможност да изпълняват инвестиционната си програма и да извършват откривка, което създава много сериозен риск.

Задълженията на НЕК към двете американски централи към момента са 950 млн. лева, информира министърът.

Теменужка Петкова коментира още, че "Булгаргаз" ще приключи 2015 г. с печалба от близо 20 млн. лева, по първоначални счетоводни данни. Факт е, че този екип в "Булгаргаз" успя да стабилизира дружеството, надявам се новият му изпълнителен директор да се справи със същия успех, добави тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа среща на папа и руски патриарх от 1000 години
Първа среща на папа и руски патриарх от 1000 години
ГКПП Кулата - Промахон отново е затворен за камиони
ГКПП "Кулата - Промахон" отново е затворен за камиони